Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sulík oceňuje konanie Smeru, nepáči sa mu však „prejedanie“

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je potrebné oceniť, že vláda Smeru pochopila potrebu držať verejné financie na uzde, mohla si však k tomu vybrať iné prostriedky. Povedal to v piatkovej rozprave k budúcoročnému rozpočtu šéf liberálov zo SaS Richard Sulík.

"Oceňujem, že Smer chápe, že deficit je zlá, škaredá vec, a treba s tým niečo robiť. Zároveň konštatujem, že dosiahnutie tohto cieľu je nesprávnymi prostriedkami, je to jednorazovými opatreniami, je to prejedaním,“ vyhlásil. 

Sulík vníma pozitívne zvýšené úsilie vlády bojovať proti daňovým únikom, ktoré prináša svoje výsledky. Problémom však je, že chýba aj šetrenie na výdavkoch štátu. Konsolidáciu postavenú na jednorazových opatreniach považuje za zlú. Zvlášť kriticky sa stavia k rozpočtovanej superdividende zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorú považuje za tunelovanie podniku. SPP sa totiž zadlžuje, aby mohol vyplatiť peniaze akcionárom. Podobne sa to podľa neho robilo aj v predchádzajúcich rokoch za vlády Roberta Fica a vyberali sa tak obrovské sumy z podniku. "Boli sproste vytunelované zahraničnými vlastníkmi za výdatnej pomoci Roberta Fica. Dnes pokračovať v tejto superdividende je pokračovanie v tunelovaní SPP,“ tvrdí Sulík. 

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha na Sulíkovo vystúpenie reagoval kritikou, že to bolo vystúpenie fiškálneho supa, pre ktorého je dôležité iba to, koľko ktorá vláda ušetrí. Vláda Smeru podľa neho nebude brať pre konsolidáciu dôchodcom invalidné dôchodky, neprestane stavať cesty či prijímať podobné opatrenia. "Ak ja som fiškálny sup, tak Vy ste fiškálny analfabet,“ odkázal Blahovi Sulík s tým, že pokiaľ bude štát míňať o tri miliardy eur viac, ako vyberie na príjmoch, bude potrebné sa o šetrení baviť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu