Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyplácanie dôchodkov je ohrozené, tvrdí Mihál

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyplácanie dôchodkov je ohrozené. Ak štát bude pristupovať k Sociálnej poisťovni tak, ako doteraz, privedie ju ku krachu. V parlamentnej rozprave k návrhu budúcoročného rozpočtu Sociálnej poisťovne to povedal exminister práce a poslanec Národnej rady SR Jozef Mihál. Na to, aby štát zabezpečil vyplácanie dôchodkov, totiž do Sociálnej poisťovne musí prostredníctvom dotácií nalievať čoraz viac peňazí.

V tomto roku je to 714 mil. eur, teda o 25 mil. eur viac, ako štát pôvodne predpokladal. V budúcom roku by sa toto číslo malo výrazne zvýšiť, a to až na 1,061 miliardy eur. "Ak si to predelíte, tak na jedného dôchodcu je to dotácia zhruba tisíc eur ročne. Keby táto dotácia neprišla, tak by dôchodky zo Sociálnej poisťovne museli byť o 80 eur mesačne nižšie. Je toto dotovanie dlhodobo udržateľné," opýtal sa Mihál v závere jedenásteho dňa 27. schôdze parlamentu. Exminister práce vidí problémy okrem demografického vývoja aj v politike vlády Roberta Fica. Podľa Mihála totiž v posledných mesiacoch klesol počet živnostníkov o 40 tisíc, čo sa prejavilo aj na znížení príjmov z ich odvodov. "Všetci dobre viete, prečo sa to stalo," povedal poslancom Smeru. 

Podobný postoj zaujal podpredseda KDH Július Brocka, podľa ktorého by sa vláda konečne mala zamyslieť nad tým, čo urobí so Sociálnou poisťovňou. "Ani tento, ani budúci rok sa na odvodoch nevyberie toľko, aby bolo na dôchodky. Je to vážna vec," skonštatoval Brocka. "Robert Fico povedal, že už bolo dosť šetrenia a budú len sociálne istoty. Rozmýšľal som, akým spôsobom sa to dá. Rozpočet, ktorý ste schválili, tomu nenasvedčuje," uzavrel. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu