Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico: Z parlamentu spravila opozícia dom hrôzy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

NITRA – Z parlamentu sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica vďaka opozícii stal dom hrôzy. Ako povedal na sneme strany v Nitre, nikdy nikto z opozície nebol atakovaný tým, čo Smer-SD dnes.

Vyzval preto poslancov NR SR za Smer-SD, aby udržali obraz Smeru ako stabilnej strany. Vyzval ich, aby nezišli z cesty udržiavania sociálneho štandardu. „Ak budeme lavírovať a spájať sa s diablom aby sa vytvorila nejaká koalícia, stratí sa to, čo sme za 14 rokov vybudovali,“ vyhlásil. Názor oponentov, teda opozície a opozičných médií, však nemôže podľa Fica Smer-SD celkom odignorovať, pretože nastavujú vládnutiu zrkadlo.

Podľa Fica Smer-SD možno strácal cit pre toleranciu verejnosti. „Možno sme čakali, že chyby sa stratia. Mylne sme sa možno domnievali, že krízou sa dajú vysvetliť akékoľvek javy,“ konštatoval. Upozornil, že národ a krajina sa nedajú vymeniť, ak budú nespokojní s politikou. „Začíname ťahať 15 rok existencie Smeru, po takom dlhom období nebola žiadna strana v takejto kondícii. Nerozpadli sme sa. Nedošlo ku konfliktom vo vedení,“ povedal s tým, že Smer-SD tvorí silnú vládu, ktorá ľahšie prijíma rozhodnutia. „Nemusíme robiť kompromisy, ale sme aj jasný terč zodpovedný aj za vietor v krajine,“ uviedol. 

Opozícia a médiá Smer-SD kritizujú za rozhodnutia, ktoré si pri pravicovom zlepenci ani nevšimli. „Pravicová vláda vždy požívala ochranu médií,“ uviedol. Nevýhoda jednofarebnej vlády je podľa neho, že „sme politicky nahí“. Mediálne útoky nútia Smer-SD k transparentnosti a opatrnosti. Priznal, že po letných prázdninách Smer-SD ponúkol opozičnej komunite dosť potravy, z čoho vyplýva nervozita medzi občanmi. Fica mrzí, že napätú atmosféru odvolávania vlády si výlučne odniesol Smer. „Prosím poslancov o väčšiu mieru opatrnosti, nenechajme sa vyprovokovať,“ uviedol. (Poslanci Smeru-SD boli zainteresovaní do fyzickej potýčky s poslancami OĽaNO – poznámka red.). Lepšia komunikácia chýbala podľa Fica aj služobnej ceste poslankýň Smeru-SD do Ruska. Fico skritizoval aj prípravu zákona o lesoch. „Nerobme chyby, lebo protivníci to budú využívať,“ vyzval. 

Stav opozície nemôže podľa Fica viesť k stabilite v krajine, pretože opozičné strany sa rozpadávajú. Verejnosť je podľa neho sklamaná z tohto rozpadu a mala veľké očakávania od jednofarebnej vlády. Ak ich nenájde, bude hľadať riešenie v extrémizme. „Ak štandardné strany neponúknu víziu, extrémizmus tento priestor vyplní. Extrémizmus si vyžaduje spoločný postup štandardných strán,“ zdôraznil. 

Médiá kritizoval Fico za to, že chcú nahradiť neschopnú opozíciu. Úloha médií by mala podľa neho končiť pri kontrole a informovaní. Konštatoval, že opozičné nájazdy na Smer od médií nemajú s profesionálnou prácou nič spoločné. Kritizoval médiá za burcovanie k demonštráciám. 

Ľudia si zaslúžia podľa Fica istoty nie dvojnásobné platy. Pripomenul, že Smer-SD sľúbil, že neprenesie konsolidáciu verejných financií na ľudí, preto napríklad zvýšil dané firmám, či zaviedol bankovú daň. „Za týmito rozhodnutiami si musíme stáť. Boli to štandardné sociálnodemokratické prístupy ako konsolidovať verejné financie. Prvé dva roky bolo našou povinnosťou chrániť sociálny štandard a pripraviť sa na to, aby sme sa v rokoch 2014 až 2016 mohli venovať potrebám ľudí,“ uviedol.

Vláda sociálnej demokracie nikdy podľa Fica nebola naklonená škrtom a zastaveniu investícií, ako to ordinovala EÚ. Ako solidárny hráč to však Slovensko rešpektovalo aj za cenu spomalenia hospodárskeho rastu. „Slovensko je malá krajina a nemôže si dovoliť izoláciu. V mene budúcnosti v európskom priestore sme iné ako európske riešenia nemali,“ upozornil. Cieľom Smeru-SD je, aby Slovensko bolo vždy v takej kondícii, že bude vždy prizývané k zdravému jadru únie a eurozóny. „To je zodpovedná politika, podľa ktorej sme sa správali a budeme sa správať. Nevyhrali sme voľby na to, aby sme Slovensko dostali do izolácie a na okraj diania,“ povedal. Podľa neho Slovensko s jednofarebnou vládou je medzinárodne plne rešpektované ako dôveryhodný partner. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu