Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozpočet čaká definitívne hlasovanie, zákon roka podporuje len vládny Smer

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nízky záujem poslancov, kritické vystúpenia opozície a obhajujúce stanoviská členov vládnej strany Smer-SD. Takto zatiaľ vyzerá parlamentná debata o návrhu štátneho rozpočtu, ktorá bude pokračovať od utorka (10.12.). Od štvrtkového (5.12.) popoludnia, kedy sa diskusia o zákone roka začala, vystúpili viacerí najmä opoziční poslanci a tiež minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 13 rečníkov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

Kým opozícia Kažimíra kritizuje a jeho rozpočet považuje za škodlivý pre slovenskú ekonomiku, minister svoje opatrenia a rozpočet samotný obhajuje, pričom vyzdvihuje najmä zníženie deficitu pod tri percentá. Keďže má Smer-SD v parlamente pohodlnú väčšinu, zákon roka bez problémov po skončení rozpravy odhlasuje.
      
Následne sa bude diskutovať o rozpočtoch rôznych inštitúcií ako Sociálna poisťovňa, Fond národného majetku a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Plénum sa potom vráti k prerušenej rozprave o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR, ktorá vzbudila široký záujme opozície.
      
Na programe 27. schôdze je aj návrh Deklarácie o daňovej suverenite v priamych daniach, ktorou chce skupina opozičných poslancov dosiahnuť, aby si Slovensko rozhodovalo o priamych daniach samo. Teda o tom, akú výšku bude mať daň z príjmu pre ľudí, aké budú firemné dane alebo iné priame poplatky, ktoré s tým súvisia. "Návrh spočíva v tom, aby NR SR deklarovala celou svojou váhou a rozhodnutím pléna, že SR je a zostane suverénna v otázke priamych daní," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Poslanci sú totiž presvedčení, že opäť silnie tlak zo strany EÚ a niektorých členských štátov na to, aby sa v únii harmonizovali priame dane.
      
Do vianočných sviatkov by mali poslanci stihnúť prerokovať aj viacero poslaneckých návrhov zákonov. Medzi prvými príde na rad iniciatíva Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý chce znížiť odmeny pre exekútorov v prípade exekučných konaní voči dôchodcom a v prípade fyzických osôb – nepodnikateľov. Exekútori by v prípade dôchodcov mali poberať odmenu desať percent zo základu na jej určenie, (doteraz to bol dvojnásobok) a pri fyzických osobách - nepodnikateľoch, vo výške 15 percent.
      
Poslanec SaS a kandidát na prezidenta Peter Osuský chce zmeniť Ústavu SR tak, aby z nej vypadla možnosť hlavy štátu udeľovať amnestie. Podľa Osuského totiž tento inštitút nemá v demokratickom štáte miesto. Prezidentovi však chce ponechať možnosť udeľovať individuálne milosti. "Domnievam sa, že keď naša ústava nebude obsahovať toto prezidentské právo, nebude tým poškodený ani prezident, ani občania," vyhlásil. Plošné amnestie majú podľa neho miesto v krajinách, kde vládne diktátorský režim a kde sa za mreže dostávajú politickí väzni.
      
Lucia Nicholsonová sa vracia k svojmu návrhu, aby matky, ktoré majú minimálne štyri deti, alebo matky staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi mali nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu. Liberáli takto reagujú aj na nedávny prípad zo Šaroviec v okrese Levice, kde matka živého novorodenca zabalila do obliečky, vložila do igelitového vreca a hodila do latríny. Dieťa zomrelo. Nicholsonová je presvedčená, že ak by táto žena, ktorá sa o svojich ďalších päť detí podľa jej slov príkladne starala, mala možnosť bezplatnej sterilizácie, určite by ju využila. "Tento návrh zákona je v prvom rade zodpovedný. Nebojíme sa pomenovať to, k čomu dochádza v rómskych osadách. Myslím si, že je to riešenie namieste, ktoré by nebolo odmietnuté zo strany EÚ ani iných medzinárodných organizácií," argumentuje poslankyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu