Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jazykové certifikáty ako náhrada maturity skončia, školy nesúhlasia

Štrajk učiteľov uzavrel školy po celom Slovensku
Štrajk učiteľov uzavrel školy po celom Slovensku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Certifikáty ako náhrada maturity z cudzieho jazyka by mali skončiť. Predpokladá to novela školského zákona, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Každý žiak strednej školy by tak mal od budúceho školského roka absolvovať písomnú i ústnu maturitu z cudzieho jazyka, žiadne výnimky nebudú, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. V súčasnosti maturovať z cudzieho jazyka nemuseli tí žiaci, ktorí získali potrebný certifikát. Ten musí byť v zozname certifikátov podľa vyhlášky ministerstva školstva, ktoré je možné uznať ako náhradu maturitnej skúšky.

Podľa rezortu totiž certifikáty poskytujú rôzne inštitúcie, ktorých úroveň štát nemôže skontrolovať a nemôže ani preveriť úroveň skúšky. Okrem toho uznávanie jazykových certifikátov ako náhrady maturity znižuje počty žiakov, ktorí maturitu v aktuálnom školskom roku absolvujú, píše rezort v dôvodovej správe k novele. "Nie je možné tak objektívne porovnať výsledky žiakov v rámci populačného ročníka," argumentuje rezort.

To potom môže skresľovať štatistiky, najmä ak ich posielajú do zahraničia. Podľa ministerstva tiež riaditelia škôl, ktorí rozhodujú o uznávaní náhrady maturity, nie sú kompetentní porovnávať, či obsah skúšky na certifikáte je porovnateľný s obsahom maturity. "Ak žiak je schopný vykonať jazykovú skúšku na získanie jazykového certifikátu, nemal by mať problém úspešne vykonať maturitnú skúšku z cudzieho jazyka," uvádza ministerstvo. V školskom roku 2012/2013 z cudzieho jazyka nematurovalo takmer 1 600 žiakov, ktorým to umožnil certifikát. 

"Vnímame to ako krok späť, ako odklon od európskych i svetových trendov," hovorí Anna Rebrová z British Council, ktorý ponúka jazykové certifikáty z angličtiny. Nerozumie, prečo certifikáty, ktoré uznávajú svetovo uznávané univerzity ako Sorbonna, Oxford či Harvard, nechce uznať ministerstvo školstva ako náhradu maturity.

Proti sú i jazykové školy, na ktorých si žiaci môžu urobiť štátnu jazykovú skúšku. Aj štátnica sa totiž nachádza v zozname certifikátov podľa vyhlášky ministerstva, ktoré študenti môžu využiť ako náhradu maturity a ktorý plánuje ministerstvo zrušiť.

"Keď zrušia štátnicu ako náhradu maturitnej skúšky, potierajú tak sami seba, lebo oni sú garantmi štátnej skúšky," hovorí riaditeľka Jazykovej školy v Poprade Marta Zelená. Jazyková škola má totiž oprávnenie vykonávať štátne jazykové skúšky na základe rozhodnutia ministerstva školstva. Zelená upozorňuje na to, že pri písomnej časti štátnice hodnotia žiakov prísnejšie ako na maturite. Zatiaľ čo na úspešné absolvovanie maturity stačí študentovi získať 33%, na dosiahnutie úspešnosti pri štátnici je potrebné dosiahnuť z písomnej časti minimálne 70% na to, aby získal známku dobrý, teda trojku.

"Váha získania vysvedčenia o štátnej jazykovej skúške je oveľa vyššia ako váha maturitného vysvedčenia z jazyka," hovorí riaditeľka Jazykovej školy Žilina Alexandra Hučeková. Okrem štátnice na úrovni B2, ktorá zodpovedá maturite na gymnáziách, si na jazykových školách možno spraviť i štátnicu na najvyššej úrovni C1-C2, teda takej, ktorá je potrebná napr. pre vyučujúcich tohto jazyka. 

Riaditeľ Gymnázia na Ul. L. Sáru v Bratislave Pavol Sadloň však zrušenie certifikátov ako náhradu maturity víta. "Každý, kto je schopný získať certifikát, ktorý je možný ako náhrada maturity, by nemal mať problém s maturitnou skúškou," hovorí Sadloň, ktorý je zároveň prezidentom Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu