Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia by sa mali zamyslieť, či je extrémizmus riešením, tvrdí splnomocnenec

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák sa obracia na ľudí, aby sa zamysleli nad tým, či je správnym riešením populizmus a extrémizmus, alebo reálne riešenia.

Splnomocnenec tak reaguje na výsledky regionálnych volieb v Banskobystrickom kraji. "Rozumiem frustrácii ľudí spôsobenej dlhodobým neriešením rómskej problematiky," hovorí Pollák, zároveň však vyzýva sklamaných ľudí, aby sa zamysleli nad tým, či je správnym riešením populizmus a extrémizmus. "Hnev treba nasmerovať na tvorcov politík, ktorí rozhodovali o tejto krajine 22 rokov, pretože Rómovia ani nenavrhujú, ani neschvaľujú zákony," dopĺňa splnomocnenec.

Podľa Polláka je výsledok regionálnych volieb v Banskobystrickom kraji varovaním pre politické strany a hnutia a zodpovedné orgány tejto krajiny, aby neignorovali rómsku tému a zaujímali sa o ňu nielen v čase predvolebného boja.

"Dvadsaťdva rokov sme nechali čakať občanov tejto krajiny na riešenia rómskej problematiky, pretože politici sa báli prijímať riešenia. Nechali sme čakať majoritu na opatrenia, ktoré by znížili napätie vo vzájomných vzťahoch. Nechali sme čakať Rómov, ktorých životná úroveň sa za 22 rokov dramaticky zhoršila," hovorí splnomocnenec. 

Pollák verí, že schválený zákon o pomoci v hmotnej núdzi je v tejto oblasti prvým reálnym činom. "Verím, že zákon o pomoci v hmotnej núdzi bude začiatkom pre zníženie existujúceho napätia vo vzťahoch medzi majoritou a obyvateľmi osád a motiváciou pre chudobných ľudí nadobudnúť ďalšie vzdelanie a prácu," hovorí Pollák.

Splnomocnenec zároveň vyzval médiá, aby prehodnotili spôsob, akým informujú o rómskej téme a vyhli sa stereotypnému zobrazovaniu Rómov, ktoré upevňuje existujúce predsudky. Pollákovo stanovisko poskytla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministra vnútra SR. 

Do druhého kola regionálnych volieb sa v Banskobystrickom kraji na post predsedu kraja dostal súčasný predseda kraja Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených) a Marian Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko). Kotleba získal 21,3 percenta platných hlasov, keď zaňho vo voľbách hlasovalo 26 251 obyvateľov kraja. Z prvého miesta postúpil Maňka, ktorý získal hlasy 60 960 občanov, čo je 49,47 percenta platných hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu