Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kaliňák: Slovenský pozemkový fond by mohol prísť o pobočky

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jedna z inštitúcií, ktorej by sa mohla v najbližších rokoch týkať transformácia v rámci reformy ESO, je Slovenský pozemkový fond. Na dnešnom stretnutí s novinármi to pripustil minister vnútra Robert Kaliňák.

"Myslíme si, že tam dokážeme urobiť úpravy, ktoré sú schopné priniesť slušné úspory, predovšetkým v oblasti regionálnych pobočiek," povedal Kaliňák. Podľa neho by prácu pobočiek dokázali zvládnuť ľudia na pozemkových odboroch okresných úradov. "Nie je to síce totožná práca, ale na seba nadväzuje," vyjadril sa s tým, že Slovenský pozemkový fond sa má so svojím centrom v Bratislave venovať závažným strategickým rozhodnutiam, ako je napríklad schvaľovanie reštitúcii. "V regionálnej štruktúre je čo usporiť," dodal.

Minister Kaliňák chce v rámci reformy štátnej správy ESO ušetriť na štátnej správe do roku 2016 odhadom 700 miliónov eur. Časť úspor má pochádzať z transformácií štátnych inštitúcií. Rezort preto vypracoval analýzu 470 organizácií, na základe ktorej sa majú uskutočniť reorganizačné opatrenia v 254 z nich. Opozícia ministra Kaliňáka kritizuje, že tají analýzu toho, ako dospel k číslu 700 miliónov. Niektorí opoziční poslanci iniciovali na stredu 30. októbra mimoriadne zasadnutie výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Chceli vykonať poslanecký prieskum na ministerstve vnútra s cieľom sprístupniť analýzy. "Program výboru nám neschválili, takže poslanecký prieskum sa nemohol uskutočniť," uviedol dnes poslanec Igor Hraško (OĽaNO). Podľa poslanca obyčajných neboli doteraz predložené žiadne dokumenty, ktoré by nasvedčovali tomu, že reforma ESO prinesie avizované úspory. 

Kaliňák tvrdí, že analýzy úspor netají. "To jediné, čo si nechávame tak trochu pre seba, sú naše interné rozhodovania, ktoré organizácie a kedy budú pod tlakom na šetrenie z pohľadu ich reorganizácie zlučovania alebo ich zrušenia," povedal dnes novinárom. Ukázal aj spracovanú spomínanú analýzu 470 inštitúcií. Údaje z niekoľko stostranového materiálu však zverejňovať nedovolil. "Toto je naša malá kuchárka, ktorou sa snažíme dosiahnuť úspory," povedal Kaliňák. Argumentuje, že ak by zverejnil, ktoré organizácie čaká tvrdé šetrenie či dokonca rušenie, pre následný odpor by sa zámery nemuseli vydariť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu