Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kadúc nechce, aby firmy odvádzali počiatočný vklad pri ich vzniku na účet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh ministerstva spravodlivosti, aby zakladatelia firiem peňažné vklady pred vznikom spoločností dávali na samostatný účet v banke, opozičný poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc odmieta. V závere tretieho rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR preto predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým chce toto opatrenie vypustiť z návrhu novely Obchodného zákonníka.

Tú parlamentu predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) a takýmto krokom chce bojovať s daňovými únikmi. "Myšlienka nemusí byť zlá, ale malým a stredným podnikateľom dáte ďalšiu prekážku," odôvodnil Kadúc.

Po novom by totiž zakladatelia firiem už nemohli využiť doteraz často používané splatenie peňažného vkladu v hotovosti k rukám správcu vkladu. Vklady budú musieť dávať na samostatný účet v banke a s týmito peniazmi nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne.

Minister Borec však poukázal na to, že v súčasnosti niektorí nepoctiví podnikatelia zložia peniaze pri vzniku spoločnosti do pokladnice firmy, čo prakticky nikto nemôže skontrolovať. Preto v skutočnosti tieto peniaze nezložia. A práve tomuto chce zabrániť predkladanou novelou.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok 18. októbra ďalšími neprerokovanými bodmi. Venovať by sa tak mali ešte ďalším návrhom z dielne rezortu spravodlivosti a následne na nich čakajú viaceré návrhy ministerstva kultúry či rezortu pôdohospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu