Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Opozícia sa hnevá: Kaliňák si z nás robí dobrý deň!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozícia odmietla dnes rokovať s ministrom Robertom Kaliňákom (Smer-SD) o volebných zákonoch. Nepáči sa jej totiž spôsob, akým minister zvolal rokovanie. Opozícia tvrdí, že sa presný termín stretnutia dozvedela len dnes ráno po ôsmej. Ministrovi odkazuje, že takto sa rokovania o takýchto dôležitých zákonoch nezvolávajú.

Kaliňák oponoval, že pozvánku na rokovanie poslal už v stredu (9. 10.). Na rokovaní očakával účasť opozície podľa jej záujmu o tému. Odmietol, že by termín oznámil neskoro. Pozvánka podľa neho opozícii prišla ešte v stredu (9. 10.). "My sme žiadosť na výbor, ktorý to zvoláva, dali v stredu poobede," uviedol Kaliňák, ktorý nemá problém rokovať aj v iný deň.

Na rokovaní s Kaliňákom je len Jana Žitňanská z NOVY. Podľa Kaliňáka je dvojčlenná účasť na rokovaní zásadná. "Pani Žitňanská má určite veľa návrhov, takže minimálne si my dvaja prejdeme aspoň tie veci, ktoré navrhovala pani Žitňanská," poznamenal Kaliňák. Zástupcovia SDKÚ-DS, KDH, Mostu-Híd, SaS a OĽaNO na stretnutie neprišli. "Všetko nasvedčuje, že Smer nemá reálny záujem rokovať," povedal Pavol Abrhan, podľa ktorého takto zvoláva rokovania ten, kto nemá záujem o stretnutie a nechce, aby opozícia prišla.

"Robia si z nás dobrý deň," reagoval rozhorčene na dnešné rokovanie Gábor Gál z Mostu-Híd, ktorý neprišiel, keďže to ako mimobratislavský poslanec nestíha. "Ide opäť len o populistickú hru," vyhlásil Miroslav Kadúc (OĽaNO), podľa ktorého sa takto rokovanie nezvoláva. Šéf klubu obyčajných Jozef Viskupič očakáva ďalší termín, ako aj to, že ho ministerstvo vnútra oznámi s predstihom a nie tri hodiny pred rokovaním.

Martinovi Poliačikovi z SaS pozvánka vraj ani neprišla. "Na rokovanie nejdem, keďže som ani nedostal pozvánku," uviedol. Spôsob zvolania stretnutia vníma ako potvrdenie toho, že Smer-SD "nerokuje, len predstiera diskusiu, formálne zvoláva skupiny, ale nakoniec mocensky pretlačí to, čo jemu vyhovuje".

Kaliňák takéto tvrdenie odmieta. "Toto už začína byť trochu praštené. Vtedy je to rozhodujúce, až sa o tom hlasuje v rokovacej sále. Pokiaľ sa my bavíme, tak debatujeme o veciach a podľa záujmu je to vždy nastavené podľa programu, kedy môžeme," reagoval na kritiku Kaliňák.

Šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská zdôraznila, že pri normálnom plánovaní rokovania by opozícia termín poznala s predstihom a mohla by sa zariadiť. Na dnešné rokovanie neprišla, keďže mala dlhodobo naplánovaný program.

"Mám konferenciu a neviem si to zariadiť inak. Verím, že pán minister má nabitý program, ale aj my v opozícii máme svoje povinnosti," poznamenala. Dodala, že očakáva ďalšie stretnutie. Pripomenula, že poslanecké grémium sa dohodlo na zaradení návrhov volebných zákonov do programu schôdze podľa toho, ako budú prerokované so všetkými stranami.

S takýmto postupom nemá minister Kaliňák problém. "Poprosil som pána predsedu parlamentu, aby zatiaľ ten bod odstavil na koniec rokovania," uviedol Kaliňák s tým, že plénum o zákonoch nebude rokovať, kým si strany nepovedia, čo prejde a čo nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu