Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezidentskí kandidáti by radi striedali premiéra na bruselských summitoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prezidentskí kandidáti Radoslav Procházka, Ján Čarnogurský, Andrej Kiska a Peter Osuský by radi lietali namiesto premiéra Roberta Fica na summity do Bruselu. Povedali to počas štvrtkovej (10. 10.) diskusie na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave.

Procházka sa nazdáva, že niektoré typy zahranično-politických aktov musí robiť prezident. "U nás je nepísaná zvyklosť, že na summity chodí premiér, ale z Ústavy to bezprostredne nevyplýva. Tým, že mám veľmi rozsiahlu skúsenosť z európskeho práva aj politiky, tak by som sa uchádzal o zastupovanie Slovenska na najdôležitejších summitoch," uviedol Procházka. Jeho ambíciou by bolo posilniť vyjednávaciu pozíciu Slovenska vo vzťahu k tvorbe úniových regulácií.

"Keďže slovenské zákonodarstvo to pripúšťa, usiloval by som sa ísť na summity, ale nie tak, že by tam bol predseda vlády. Aby nedochádzalo k sporom medzi nami o to, kto má viesť delegáciu a aby nedochádzalo k trápnostiam na medzinárodnom fóre," povedal Čarnogurský.

Záujem o summity prejavil tiež Kiska, chcel by tam otvoriť aj otázku vystúpenia krajín z Európskej únie (EÚ). "Problém, ktorému čelíme ako členovia EÚ je, že z únie, ktorá mala byť otvorený priestor pre slobodný trh, pre viac práce, pre voľný pohyb tovarov, sa stáva orgán, ktorý nám diktuje a kontroluje náš denný život. Preto Veľká Británia uvažuje o vstúpení z EÚ. To je problematika, ktorú by som tam nastolil, o tom, aké presné pravidlá, aký dopad na život to má mať," vysvetlil Kiska.

Na bruselské summity by rád lietal aj Osuský. "Hľadal by som spojencov, ktorí vidia fungovanie zodpovednej Európy, ktorá neprežiera budúcnosť svojich pravnúčat dnes," vyhlásil kandidát z radov SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu