Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Figeľ naložil prezidentovi: Gašparovič zneužíva právo!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa rozhodol pokračovať v účelovom uplatňovaní námietok predpojatosti konajúcich sudcov Ústavného súdu SR. Vyhlásil to dnes predseda KDH Ján Figeľ v súvislosti s prezidentovou námietkou voči sudcom senátu ÚS, ktorí mali rozhodovať o ústavnej sťažnosti Jozefa Čentéša na nečinnosť prezidenta SR pri jeho nevymenovaní za generálneho prokurátora SR.

Podľa Figeľa ide zo strany Gašparoviča o účelové, nedemokratické zneužívanie práva. "Ide o konanie nedôstojné a nehodné postu prezidenta SR," uviedol Figeľ. Dodal, že KDH považuje Gašparovičov postup za ďalší prejav neúcty k princípom právneho štátu, k sťažovateľovi Jozefovi Čentéšovi, k sudcom ÚS SR a tým aj k občanom našej krajiny, ktorým štátna moc má zodpovedne slúžiť.

Hovorkyňa ÚS Anna Pančurová v utorok (8. 10.) informovala, že verejné pojednávanie III. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša na nečinnosť prezidenta republiky pri jeho vymenovaní na funkciu generálneho prokurátora sa v plánovanom termíne vo štvrtok 10. októbra neuskutoční. Dôvodom odročenia bolo podanie námietky zaujatosti voči sudcom III. senátu Jurajovi Horváthovi, Sergejovi Kohútovi a Rudolfovi Tkáčikovi od prezidenta SR Ivana Gašparoviča. ÚS námietku dostal v pondelok 7. októbra.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača hlava štátu v pondelok 7. októbra nepodala žiadnu novú námietku, iba doplnila svoju pôvodnú. "Dôvodom odročenia pojednávania je podľa našich informácií ochorenie jedného zo sudcov senátu," priblížil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu