Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brat šéfa protokolu u Gašparoviča získal lukratívny flek: Veľvyslanec v Chorvátsku!

Priputen Peter pracuje u prezidenta
Priputen Peter pracuje u prezidenta (Zdroj: SITA)

ZÁHREB – Slovensko má od minulého týždňa nového veľvyslanca v Chorvátsku. Prezident na toto miesto vymenoval Juraja Priputena, ktorý sa tak stal prvýkrát ambasádorom. Zaujíma však je, že Topkám sa podarilo zistiť, že ide o brata šéfa protokolu u prezidenta.

Prezident rodinkárstvo odmieta. Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že ho navrhol samotný minister Miroslav Lajčák. Prezident navyše uvádza, že toto vyslanie s ministrom Miroslavom Lajčákom nekonzultovali.

„Prezident republiky vymenoval vedúceho Zastupiteľského úradu SR v Záhrebe na základe návrhu vlád. Pán veľvyslanec je skúseným kariérnym diplomatom a splnil všetky kritéria požadované zákonom. Na Vaše konkrétne otázky odpovedám záporne. Vylučujeme, nekonzultovali,“ povedal nám hovorca prezidenta Marek Trubač.

„Návrh na poverenie výkonom funkcie vedúceho diplomatickej misie, v súlade s ust. § 8 ods. 3 zák. č. 151/2010 Z. z. o zahraničnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, predkladá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí na rokovanie vlády, ktorá ho  po schválení predloží na rozhodnutie prezidentovi. O poverení JUDr. Juraja Priputena výkonom funkcie vedúceho diplomatickej misie Slovenskej republiky v Chorvátskej republike so sídlom v Záhrebe, v súlade s čl. 102 ods. 1 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky rozhodol prezident Slovenskej republiky.,“ reagovali z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

Juraj Priputen je bratom Petra Priputena, ktorý u Gašparoviča pracuje už dlhšie. V médiách sa jeho meno objavilo napríklad v súvislosti s návštevou svadby detí známych podnikateľov Juraja Širokého a Jozefa Brhela. Objavila sa aj fotografia ako počas inaugurácie prezidenta v roku 2009 sedí vedľa súdeného podnikateľa Mikuláša Varehu.

Jeho brat a nový veľvyslanec Juraj študoval na diplomatickej vysokej škole v Moskve. Na ministerstve zahraničných vecí pracuje od roku 1997. V roku 2006 sa stal zástupcom veľvyslanca v Moskve. V roku 2010 sa stal šéfom osobného úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu