Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Je KDH v koncoch? Podľa politológa ho odchod Čarnogurského odpísal

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odchodom Jána Čarnogurského z Kresťanskodemokratického hnutia táto strana podľa politológa Samuela Abraháma stráca "raison d´etre", teda dôvod na existenciu.

"Je to koniec jednej éry," konštatoval rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií. Abrahám si myslí, že v takej situácii, v akej je KDH, je Čarnogurského vystúpenie zo strany to posledné, čo si mohla dovoliť. "Zbaviť sa vlastného symbolu," dodal. Čarnogurského ukončenie členstva v KDH podľa Abraháma súvisí s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, v ktorých bude kandidovať. "Chce kandidovať na prezidenta ako nezávislý, je to sčasti kalkulácia, že nechce byť ako kandidát na prezidenta spájaný s KDH," povedal Abrahám.

Podobný dôvod spomína aj politológ Miroslav Kusý. Podľa jeho slov Čarnogurský už dávnejšie prerušil aktívne styky s KDH, k politike strany sa nevyjadroval. "Pre neho je najvýhodnejšie byť nezávislý, nebyť spájaný s KDH," myslí si Kusý. Ako ďalej upozornil, kandidátom KDH na prezidentský post má byť Pavol Hrušovský, takže Čarnogurský by bol u straníkov až druhý v poradí. Podpora KDH pre Hrušovského kandidatúru teda podľa politológa podporila krok, pre ktorý sa Čarnogurský rozhodol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu