Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nagy vyzýva Kaliňáka, aby obnovil vyšetrovanie kauzy z čias Ficovej vlády

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Exminister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby obnovil vyšetrovanie v kauze predaja emisií, pri ktorej počas prvej vlády Robert Fica (Smer-SD) prišiel štát o milióny eur.

Polícia trestné stíhanie zastavila, Nagy to vníma ako zametanie špiny pod koberec. Podľa poslanca polícia musí obnoviť vyšetrovanie kauzy, "lebo existuje výrok Špeciálnej prokuratúry SR, že štát už na začiatku uzavrel maximálne nevýhodnú zmluvu". Nagy trvá na tom, že pri predaji emisií za prvej Ficovej vlády sa stal "trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku" a došlo k "zneužitiu právomoci verejného činiteľa".

O zastavení trestného stíhania v kauze emisie informovala v pondelok (7.10.) televízia Markíza. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," uviedla pre televíziu hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné. Polícii sa podľa televízie nepodarilo preukázať ani pranie špinavých peňazí, na ktoré upozorňovala švajčiarska polícia.

 Ministerstvo životného prostredia podalo sťažnosť na prokuratúru. "O sťažnosti rozhoduje prokurátor," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. V roku 2008 predalo ministerstvo životného prostredia, ktoré viedla SNS, garážovej firme Interblue Group 15 miliónov ton emisií za podozrivo nízku cenu. Firma na tomto kšefte zarobila asi 50 miliónov eur. Predaj stál hlavu dvoch ministrov za SNS, následne premiér Fico rezort strane zobral.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu