Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gál: Odloženie rokovania o voľbách je nehorázne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dohodnuté stretnutie medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a opozíciou o volebných kódexoch v utorok nebude. Stretnutie sa posúvalo aj minulý týždeň.

Ako povedal poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál, odloženie stretnutia na poslednú chvíľu je nehorázne. „Termín prerokovania volebných zákonov v NR SR sa urputne blíži. Zostalo však veľa otvorených otázok. Sme na míle ďaleko od rozumného kompromisu, aby mal návrh širokú podporu,“ povedal. To, že stretnutie nebude, potvrdil aj poslanec za KDH Pavol Zajac. „Dostal som informáciu z parlamentu, že stretnutie sa odkladá na stredu alebo štvrtok,“ uviedol.

Na stretnutí v utorok sa dohodli opoziční poslanci s Kaliňákom minulý týždeň. Má ísť o tretie stretnutie o volebných zákonoch. Kaliňák po poslednom rokovaní avizoval, že sa črtá dohoda na vzniku komisie, ktorá má kontrolovať financovanie politických strán, volebných kampaní i volieb. Takáto komisia by bola kreovaná na štyri roky, vždy po parlamentných voľbách. Rovnaké zastúpenie by v ňom mala vládna väčšina a opozícia.

Pri dôležitých otázkach, akými sú vylúčenie strany alebo kandidáta z volieb, by rozhodovala dvojtretinová väčšina jej členov. Podľa ministra treba ešte dohodu na tom, aké zastúpenie by v tomto kontrolnom orgáne mali zástupcovia tretieho sektora, súdov, Najvyššieho kontrolného úradu či štatistického úradu.

Národná rada SR posunula v septembri návrhy volebných zákonov do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať odkiaľ peniaze majú.

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu