Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mihál nesúhlasí so zvýšením pokút za čiernu prácu, ktoré navrhuje Richter

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Návrh rezortu práce na zvýšenie pokút za nelegálne zamestnávanie je podľa opozičného poslanca za SaS Jozefa Mihála príliš tvrdý. Ministerstvo pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) v novele o inšpekcii práce navrhuje zvýšenie dolnej hranice pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí na 5000 eur. V súčasnosti je stanovená na sumu 2000 eur.

"Takáto pokuta je likvidačná," zhodnotil Mihál v závere ôsmeho rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR. Vo svojom pozmeňujúcom návrhu k zákonu preto navrhuje ponechanie dolnej hranice pokuty za nelegálne zamestnávanie na pôvodnej úrovni, teda 2000 eur.

"Nemôžem súhlasiť so zvyšovaním pokút, ktoré nemá vôbec výchovný charakter," doplnil poslanec. Poukázal pritom na firmy, ktorým sa môže občas i z nevedomosti, alebo technickou chybou stať, že nenahlásia zamestnanca včas. Takto zvýšená dolná hranica pokuty by preto mohla byť pre ne likvidačná.

S Mihálom však nesúhlasila poslankyňa vládneho Smeru-SD Viera Šedivcová. "Je najvyšší čas, aby sme túto novelu zákona prijali. Vy ste mali na to dosť mesiacov, váš rezort mohol novelu prijať, lebo ju prijať treba," adresovala Šedivcová Mihálovi. Je presvedčená, že novela je dobrá a určite ju podporí. Mihál jej však oponoval s tým, že v novele nesúhlasí predovšetkým so zvyšovaním pokút, a to by určite neprijal.

Poslanci budú v rokovaní o tomto bode programu pokračovať v piatok 13. septembra. Čaká na nich ešte posledný zákon zo série právnych noriem z dielne ministra Richtera. Je ním novela o organizácii činnosti vlády. Následne prídu na rad poslanecké návrhy zákonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu