Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mihál navrhuje zvýšiť príspevok pri náhradnej starostlivosti

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Poslanec Jozef Mihál (SaS) navrhuje zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti zo súčasných 368 eur na 829,86 eura.

Dostal by sa tak na rovnakú úroveň, akú dosahuje súčasný príspevok a príplatok pri narodení prvého až tretieho dieťaťa. Upozornil na to, že vláda navrhuje zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti na 500 eur. „Keď robíme zmeny, mali by sa robiť poriadne,“ povedal v parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na to, že pri náhradnej starostlivosti o dieťa dostávajú náhradní rodičia na rozdiel od biologických rodičov opakované príspevky počas celého obdobia trvania náhradnej starostlivosti.

„To je odpoveď na to, prečo je tu ten rozdiel,“ povedal. Návrh zákona považuje poslanec Július Brocka (KDH) za premárnenú príležitosť. Vláda totiž zachováva vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa v sume takmer 830 eur pri narodení prvého až tretieho dieťaťa aj pre rodičov, ktorí sú na tom finančne relatívne dobre. „Je to nespravodlivé. Je to plytvanie verejnými zdrojmi,“ povedal. Návrh zákona, ktorý neberie príspevky a príplatky pri narodení dieťaťa lepšie zarábajúcim, považuje za prezidentský.

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) požaduje nastaviť dávky pri narodení dieťaťa tak, aby motivovali k zodpovednosti. Do zákona podľa neho treba vložiť tzv. pracovný test, aby dávku dostali tí rodičia, z ktorých aspoň jeden v predchádzajúcich štyroch rokoch odpracoval aspoň 270 dní. Takýto návrh poslanci Smeru-SD už viackrát odmietli.

Príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa sa majú podľa vládneho návrhu zákona zlúčiť do jednej dávky a jej výška sa má odstupňovať podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo. Pri prvom až treťom pôrode má ísť o sumu 829,86 eura a pri štvrtom a ďalšom má dávka dosiahnuť 151,37 eura. Tento návrh zohľadňuje súčasnú výšku príspevku pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura a príplatku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa na úrovni 678,49 eura.

Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Ján Figeľ ukončil piaty rokovací deň 25. schôdze parlamentu. Poslanci budú v rokovaní pokračovať v stredu od 09:00 prerokovávaním legislatívnych návrhov z rezortu školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu