Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovičova poslankyňa bojovala za kontroverzného človeka: Takto sa dobýjala ku Kaliňákovi!

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Rušné chvíle pred ministerstvom vnútra zažila v nedeľu skupinka protestujúcich na čele s poslankyňou parlamentu za OĽaNO Helenou Mezenskou (39), ktorá sa snažila dostať do budovy cez policajnú blokádu. Chcela tak získať informácie o mužovi, ktorého vraj mali bezdôvodne zadržať počas Dňa otvorených dverí pri Národnej rade a práve tu ho vypočúvať. Napriek tomu, že jej za to hrozí označenie xenofobička, ju teší najmä to, že uspela a dosiahla vymoženie práva.

"Tu ste silní, ale tam majte ramená na biele goliere, ktoré vytunelovali tento štát.. Tam vyšetrujte, tam dokazujte svoju silu," rečnila do mikrofónu pred ministerstvom vnútra Mezenská, podľa ktorej porušili práva muža na vyjadrenie slobodného názoru. "Vydajte občana, lebo si preňho ideme," dodala poslankyňa, ktorú podporovala početná skupinka nespokojencov a dávala jej za pravdu.

"Dovoľte poslankyni, aby prešla," vyzývali zhromaždení policajtov, ktorí svojimi telami blokovali prístup na ministerstvo a nechceli nikoho pustiť. Nepomáhalo ani odvolávanie sa na to, že sa nachádzajú na verejnom priestranstve a na porušovanie ústavy. "Akým právom ste zatkli občana, akým právom ste ho zajali?... Chceme hovoriť s ministrom," nedala sa Mezenská a pokračovala v slovom ataku.

Napokon bolo ľuďom oznámené, že muž sa nenachádza na ministerstve a poslankyňu ako jedinú pustili cez hradbu tiel na druhú stranu. Na základe naliehania sem o pár desiatok minút priviezla polícia aj odvedeného. Tým bol podpredseda Slovenského hnutia obrody Pavol Privalinec.

O čo v prípade išlo?

Podľa oslovenej poslankyne sa v nedeľu pred Národnou radou konala petičná akcia proti vývoju situácie v SPP a vyjadrujúca nesúhlas aj s inými zákonmi, ktorá mala apolitický základ a bola vopred prerokovaná na klube. Mezenská svojím priaznivom prisľúbila, že ak by nastali nejaké problémy, majú ju kontaktovať, k čomu aj prišlo. Krátko po popoludní ju zavolali pred parlament s tým, že bolo zasiahnuté do petičného práva. To, či išlo o jej voliča alebo nie, nijako neriešila.

Očití svedkovia poslankyni tvrdili, že muž, ktorého chce polícia odviesť, iba prejavoval svoj názor a nevystupoval nijako extrémisticky. Preto zašla za policajtmi a žiadala vysvetlenie ich zákroku. Narazila však iba na kamenné tváre, a tak sa spolu so zaktivizovanými občanmi, ktorí mali obavy o ďalší osud muža, rozhodli urobiť spontánny pochod pred ministerstvo vnútra, kde chceli osloviť priamo ministra Kaliňáka. Išlo o rôznorodú skupinu ľudí, ktorá bola v tej chvíli pred parlamentom a postupne sa k nej popridávali aj náhodní zvedavci.

Podľa Mezenskej bol pochod pokojný a nevyskytli sa žiadne prejavy extrémizmu. Pred budovou ministerstva však opäť narazili na blokádu a policajnú reťaz. Keď sa im napokon podarilo získať prísľub, že Privalinca privezú asi do 20 minút, už sa okolo nej ozývali hlasy tvrdiace, že sa dostala do čela skinheadského hnutia a budú ju medializovať ako zástankyňu xenofóbie. Topkám však povedala, že nepodporuje žiadne takéto hnutie a ideológie, pretože "žiadnym -izmom neverí".

Politička, ktorú v minulosti už vydierali aj zverejnením falošných nahých fotografií, však dodala, že je smutné, že sa takáto vec stala práve v Deň ústavy, ktorá občanom garantuje ich práva. Zodpovední činitelia by sa podľa nej mali zo situácie do budúcnosti ponaučiť.

Podľa bratislavskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej v nedeľu okolo poludnia spred Národnej rady odviedli 28-ročného muža z Lučenca a 30-ročného muža v Nitry, ktorí sa zúčastnili na zhromaždení pred parlamentom. Dôvodom bolo neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, ktorý ich upozornil, že zhromaždenie nie je ohlásené a vyzval ich, aby so svojou aktivitou prestali. Muži sa zdráhali a výzvu označili za porušovanie ich práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu