Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Extrémisti na Slovensku zneužívajú Rómov: Tlačia sa do médií a politiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Extrémisti začali na Slovensku vo veľkej miere zneužívať problematiku rómskej menšiny, tvrdí správa ministerstva vnútra.

"Novým fenoménom pri zviditeľňovaní svojich aktivít sa stalo blokovanie verejných médií a organizovanie protestných zhromaždení," uvádza správa o stave extrémizmu na Slovensku v roku 2012, ktorú predstavil rezort vnútra. Podľa materiálu sa extrémisti snažia zviditeľniť na politickej scéne a cez lacnú reklamu sa medializovať. Okrem toho podľa ministerstva v posledných rokoch rozširujú svoje členské základne u nás, ale aj viac spolupracujú so zahraničnými subjektmi. Ako príklad uvádza správa protesty v Poľsku či podporu od členov českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti.

Dokument z dielne rezortu vnútra hovorí, že ľudia zneužívajúci rómsku problematiku využívali rôzne verejné podujatia, ktoré síce nesúviseli s aktivitami extrémistov, ale pre možnosť verejného prezentovania svojej ideológie to brali ako vhodnú príležitosť infiltrovať sa na podujatie a preorientovať akciu pre svoje potreby a propagáciu. Medzi subjekty vystupujúce s extrémistickými prvkami podľa správy patrí Ľudová strana Naše Slovensko, ďalej Slovenská pospolitosť, Slovenské hnutie obrody, Nové slobodné Slovensko, Národný odpor Slovensko a Slovenskí Branci. Z ľavicového spektra extrémistických hnutí sa najviac podľa rezortu vnútra zviditeľňuje hnutie Antifa, kde ide o boj proti všetkým prejavom fašizmu, verejným prejavom násilia a rasovej neznášanlivosti. Správa spomína aj Československú anarchistickú federáciu.

Vlani polícia monitorovala 113 verejných zhromaždení, demonštrácií a pochodov, ktoré organizovali aj prívrženci extrémizmu. "Neoddeliteľnou súčasťou prezentácie extrémizmu sú hudobné koncerty," konštatuje správa s tým, že policajti za minulý rok evidujú 17 koncertov, ktoré organizovali prívrženci pravicového extrémizmu a desať koncertov priaznivci ľavicových extrémistov.

Rok 2012 hodnotí správa z pohľadu zistených trestných činov extrémizmu ako rok s klesajúcou tendenciou v porovnaní s rokom 2011. Na Slovensku zistili vlani 104 trestných činov na úseku extrémizmu. Objasnených bolo podľa policajnej štatistiky 43 trestných činov. Najčastejšie páchaným trestným činom bol prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Minuloročná správa o extrémizme konštatovala, že extrémizmus na Slovensku prešiel postupne z anonymity cez občianske združenia až na politickú scénu. Podľa vlaňajšieho dokumentu zneužívajú extrémisti pri svojej snahe preniknúť na politickú scénu problémy sociálne znevýhodnených a neprispôsobivých skupín obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu