Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dúhový pochod v plnom prúde: Stovky ľudí v uliciach Bratislavy!

Účastníci pochodu za ľudské práva neheterosexuálnych ľudí v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Účastníci pochodu za ľudské práva neheterosexuálnych ľudí v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hviezdoslavovo námestie v Bratislave sa v týchto chvíľach premenilo na centrum boja za práva lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí na Slovenku.

Zatiaľ sa tu zhromaždilo približne štyristo až päťsto ľudí, ďalší neustále prichádzajú. Medzi nimi sú však aj usporiadateľské posily a policajti. Organizátori pochodu Dúhový PRIDE očakávajú dve tisícky podporovateľov. Medzi zúčastnenými nechýbajú ani politici. Priebeh zhromaždenia je pokojný a nesie sa vo veselej atmosfére, narúša ju len premenlivé počasie. Na situáciu dohliadajú desiatky policajtov.

"Lesby a gejovia sú takisto menšina ako aj Rómovia," povedal vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Nikto nemôže byť diskriminovaný na základe rasy, pohlavia, sexuálnej orientácie, politického zmýšľania a čohokoľvek iného, doplnil. S registrovanými partnerstvami súhlasí.

Dúhový pochod v plnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Ľudia, ktorí sú právne spôsobilí konať v rôznych veciach, by mali mať možnosť žiť spolu, keď sa sami rozhodnú, ak nie sú zmyslov zbavení, tak nevidím dôvod, aby nežili spolu a mali formálny strach," uzavrel splnomocnenec s tým, že každý, kto podporuje ľudské práva, by mal byť na Dúhovom PRIDE. Pravidelným účastníkom dúhového pochodu je aj poslanec NR SR Juraj Droba (SaS).

Povedal, že štvorpercentná menšina nemá na Slovensku ešte všetky občianske a ľudské práva, ktoré majú ostatní a je teda ešte za čo bojovať. PRIDE vníma ako pokojnú prechádzku mestom s veselými ľuďmi a jedným cieľom. Fašizoidné prejavy, ktoré kulminovali pred dvoma rokmi, sa podľa neho podarilo vlani eliminovať, za čo pochválil a poďakoval sa polícii. Okrem nich sa v dave objavili aj poslanec za Smer-SD Peter Blaha a bratislavský mestský poslanec Marián Greksa. 

Zhromaždenie bude pokračovať pochodom. Jeho trasa nie je z bezpečnostných dôvodov známa. Dúhový PRIDE organizujú mimovládne organizácie Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť, TransFúzia a Divadlo Nomantinels. Cieľom podujatia, ktoré sa v Bratislave a vôbec na Slovensku koná štvrtýkrát, je zviditeľniť LGBTI ľudí ako komunitu a poukázať na to, že aj oni majú právo na taký istý život ako zvyšok spoločnosti.

Dúhový pochod v plnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu