Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská je podozrievavá: Aké sú kritéria pre školy, ktorým hrozí zánik?

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská

BRATISLAVA - Opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená) sa na ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) obrátila v súvislosti s medializovaným zoznamom 128 škôl, ktorým údajne hrozí zánik. Nepáči sa jej, že ministerstvo nezverejnilo kritéria, podľa ktorých sa takmer 130 škôl ocitlo na zozname.

Zriaďovatelia týchto škôl požiadali rezort o mimoriadne dofinancovanie a ministerstvo s nimi rokuje v rámci tzv. dohadovacieho konania. Minulý týždeň rezort uviedol, že so zriaďovateľmi týchto škôl rokuje o tom, ako zefektívniť a racionalizovať prevádzku škôl, pričom zrušenie školy je len jednou z viacerých možností a navrhuje sa iba malému počtu zriaďovateľov.

Poslankyňu Žitňanskú zaujíma, koľko škôl požiadalo v rámci dohadovacieho konania o dofinancovanie, u koľkých škôl rezort vyhovel žiadosti na dofinancovanie a prečo, o ktoré školy ide, ale aj kde sú zverejnené informácie o tom, ktorá škola a z akého dôvodu dostala v rámci dohadovacieho konania finančné prostriedky.

"Keďže zo zákona ministerstvu vyplýva kompetencia nariadiť zriaďovateľovi školy racionalizačné opatrenia, znamená to, že školám, ktoré sú na spomínanom zverejnenom zozname, ministerstvo určí, aký druh racionalizačných opatrení majú vykonať?" pýta sa Žitňanská šéfa rezortu prostredníctvom interpelácie. Zaujíma sa tiež o to, či každá škola, ktorá v budúcnosti požiada o dofinancovanie, bude nútená prijímať racionalizačné opatrenia.

Ministrov hovorca Michal Kaliňák v reakcii na Žitňanskej otázky uviedol, že dohadovacie konanie je proces, ktorý doposiaľ nebol ukončený. "O jeho záveroch budeme môcť informovať až po rokovaniach so školami, ktorým nepostačujú peniaze a nás žiadajú o dofinancovanie," povedal dnes Kaliňák. Ministerstvo školstva uvádza, že žiaden zoznam škôl určených na zrušenie neexistuje a zriadenie či zrušenie školy je vecou zriaďovateľa.

"Náš rezort reaguje na požiadavky škôl, ktorým z rôznych dôvodov chýbajú peniaze, a preto nás žiadajú o mimoriadne dofinancovanie," podčiarkol hovorca. V rámci spomínaného dohadovacieho konania sa berie do úvahy počet žiakov a počet zamestnancov.

"To v praxi znamená, že rezort v rámci finančných možností prihliada na požiadavku školy o doplatenie chýbajúcich peňazí, no na druhej strane od školy požadujeme prehľad opatrení, ktorými garantujú nápravu, a teda, že už budúci rok nás nebudú žiadať o ďalšie peniaze navyše," uviedol.

Rozhodnutie o mimoriadnom dofinancovaní je podľa neho vecou dialógu a zároveň schopností zriaďovateľa prijať na úrovni konkrétnej školy efektívne opatrenia, ktorými odstránia svoje vnútorné problémy. "Pre nás je kľúčové to, aby bola vytvorená životaschopná a finančne efektívna sieť škôl, ktorá garantuje dopravnú dostupnosť a zároveň požadovanú kvalitu výučby," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu