Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláde skončili prázdniny: Politikov dnes čaká zjednotenie volebných pravidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zjednotením pravidiel všetkých druhov volieb na Slovensku sa dnes po letnej pauze bude zaoberať vláda. Ministerstvo vnútra vypracovalo zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku, ktorý zavádza jednotnú terminológiu, upravuje pravidlá volebnej kampane a kontrolu prostriedkov použitých na jej vedenie kandidujúcimi subjektmi.

Úprava hlasovacích lístkov už bude jednotná, spôsob doručovania zoznamov kandidátov sa zracionalizuje. Zákon taktiež garantuje právo kandidátov a kandidujúcich strán kontrolovať sčítanie hlasov.

Zákon o volebnej kampani, taktiež z dielne rezortu vnútra, má priniesť efektívnejšie postupy a pravidlá kontroly, ako aj zodpovednosť predstaviteľov politických strán za transparentnosť financovania.

Vedenie, financovanie a kontrola volebnej kampane pre všetky druhy volieb sa bude riadiť spoločnými pravidlami. Zavedú sa limity finančných prostriedkov, ktoré môžu kandidujúce strany a jednotliví kandidáti vynaložiť vo voľbách. Budú povinní zverejňovať údaje o vynaložených peniazoch, aj o tom, kto im ich poskytol. Pre tento účel sa vytvoria tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť.

Ministerstvo kultúry predložilo na 68. schôdzu novelu zákona o vysielaní a retransmisii. Tá okrem iného upravuje podmienky vysielania vo vzťahu k štátnemu jazyku. Zmeny niektorých ustanovení reagujú na problémy, ktoré sa vyskytli v praxi. Napríklad zvuková intenzita vysielanej reklamy a telenákupu bude v súlade s technickou špecifikáciou, ktorú ustanoví vyhláška MK.

Od úpravy zákona o Audiovizuálnom fonde si ministerstvo sľubuje zvýšený záujem zahraničných investorov o nakrúcanie a realizáciu filmov na Slovensku. Týmto spôsobom sa vybuduje chýbajúca infraštruktúra audiovizuálneho priemyslu, zvýši medzinárodná konkurencieschopnosť a prinesie to aj lepšiu prezentáciu a propagáciu krajiny. V neposlednom rade sa počíta s reálnym prínosom pre verejný rozpočet. Fond bude v zmysle návrhu zákona poskytovať realizátorovi filmového projektu dotáciu vo výške 20 percent oprávnených výdavkov.

Témou dnešného rokovania vlády bude aj novela školského zákona, ktorá by od septembra budúceho roka mala zvýšiť počty žiakov v triedach. Maximálne limity v konečnej verzii novely školského zákona sú miernejšie, než rezort Dušana Čaploviča pôvodne navrhoval. Zákonom chce ministerstvo okrem vyššieho počtu žiakov v triedach presadiť aj koniec uznávania jazykových certifikátov namiesto maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Náklady na novembrové voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Na tento účel je v rozpočte ministerstva vnútra vyčlenených 8,6 milióna eur a v rozpočte Štatistického úradu SR 1,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu harmonogramu zabezpečenia volieb, ktorým sa tiež bude zaoberať kabinet.

Ministri budú hovoriť aj o hrozbe zosuvov pôdy. Svahové deformácie ohrozujú v súčasnosti takmer 100 kilometrov diaľnic a ciest I. triedy, 62 kilometrov železníc, ale aj ropovody, plynovody a vodovody i vyše 30.000 pozemných stavieb. Na ich riešenie by bolo potrebných vyše 16 miliónov eur. Problémy sa v dotknutých oblastiach majú riešiť postupne, začne sa s najvážnejšími.

Diskutovať sa opäť bude aj o vytvorení jednej zdravotnej poisťovne. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská na zasadnutie vlády predložila informáciu o plnení časového harmonogramu jej zavádzania. Podľa tej bol transformačný zákon 8. júla schválený gremiálnou poradou ministerky. Ešte v júni mala spoločnosť pre unitarizáciu požiadať Úrad pre verejné obstarávanie o kontrolu pripravovaného tendra na poradcu. Ten sa mal pôvodne skončiť do apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu