Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Blaha: Smer sa snaží dávať opozícii priestor

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD má podľa poslanca NR SR Ľuboša Blahu pokoru pred výzvou, ktorú priniesla vláda jednej strany. Ako povedal Blaha v rozhovore, cíti snahu v Smere-SD dávať opozícii mnohé úrady, dávať opozícii priestor, snažiť sa riešiť veci nenásilne.

„Niekedy je však ťažké nájsť konsenzus, pretože pravicové strany, ktorých je tu dnes neúrekom, majú viac lídrov, ako by sme vedeli zrátať na prstoch oboch rúk a je tam tým pádom prirodzený ich vzájomný konkurenčný boj, čo posilňuje nevraživosť voči Smeru-SD. Ale vo všeobecnosti je Smer otvorený dialógu,“ povedal. Podľa neho v krajinách, ktoré majú tradíciu bipartizmu, alebo podobné systémy, ako je napríklad v Nemecku, tam bolo úplne bežné, že politici obsadzovali politické funkcie svojimi nominantmi,  pretože mali zodpovednosť. „Hádam nebudete dávať niekomu funkciu z opačnej strany, ktorá má záujem o to, aby ste neuspeli. To nedáva politicky zmysel. V Amerike to isté, aj v Rakúsku to bolo veľmi bežné. Čiže z tohto hľadiska je Smer otvorenejší a konsenzuálnejší, z hľadiska mocenských mechanizmov, ako je to bežné v tých krajinách, kde parlamentná demokracia vyprodukovala vládu jednej strany,“ vyhlásil Blaha.

Blaha upozornil, že vo Švédsku sociálnodemokratická strana vládla 40 rokov nepretržite až do roku 1976, potom na chvíľku mala pauzu a ďalej vládla. „Tam sa vytvoril systém, kde oveľa menej záležalo na parlamentnej väčšine, lebo tá bola zabezpečená. Oveľa viac švédski sociálni demokrati dbali na dialóg so sociálnymi partnermi, s odbormi a so zamestnávateľmi. To je veľmi podobný model, ako máme teraz tu. To znamená, že vláda je naozaj tlačená okolnosťami do toho, aby sa snažila vytvoriť konsenzus nielen v rámci politiky, ale aj v rámci celej spoločnosti, a preto tripartita má veľmi silnú úlohu. To je ten švédsky model,“ povedal s tým, že tomu sa hovorí demokratický, resp. sociálny korporativizmus. Je podľa neho veľmi funkčný a prináša veľa ekonomických aj sociálnych benefitov. 

Opozícia si podľa Blahu môže stále zobrať určité posty. „Je to na nej. Napríklad NKÚ je pre ňu otvorený. Viaceré posty sú otvorené. Posty sú ponúknuté. Pamätáte si, čo robila opozícia vtedy, keď vládla? Dávala niečo Smeru? Nedávala Smeru absolútne nič. Tam bola naozaj úplne iná politická kultúra,“ zdôraznil. Teraz je podľa neho oveľa väčšia snaha zapojiť opozíciu. „Druhá vec je, že roztrieštená opozícia má problém tieto posty obsadiť. V opozícii dnes každý bojuje s každým. Je to taká hobbesovská vojna všetkých proti všetkým. Ale za to Smer nemôže. Nemôže si niekto myslieť, že donekonečna neobsadíme niektoré posty a budeme mať nefunkčný štát len preto, že sa tu partia chlapcov v opozícii nedokáže na ničom dohodnúť,“ konštatoval.

To, že je pravica dnes na Slovensku v takom dezolátnom stave, v akom je, za to nemôže podľa Blahu Smer-SD. Ten má podľa neho dobrú stratégiu, a to nesústreďovať sa na parlamentné opozičné boje, kde sa opozícia potrebuje predvádzať. „Treba sa oveľa viac sústreďovať na to, čo bolo pilierom úspechu aj v škandinávskych štátoch. Práve ten sociálny korporativizmus, teda dialóg so sociálnymi partnermi, najmä s odborármi. Túto väzbu treba veľmi silno posilňovať. To, či sa dokáže opozícia na niečom dohodnúť, je na nich,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu