Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zo štátneho rozpočtu najviac získal Smer, rozhodol volebný výsledok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Suverénne najviac peňazí zo štátneho rozpočtu získal v roku 2012 vládny Smer-SD. Líderskú pozíciu dosiahol vďaka volebnému výsledku, keď v marci 2012 presvedčila strana Roberta Fica 44,41 percenta voličov, čo znamenalo 1.134.280 hlasov. Údaje odovzdali strany podľa zákona Národnej rade SR.

Smer-SD takto dostal z rozpočtu za získané hlasy viac ako 8,9 milióna eur a na svoju činnosť 830.416 eur. Strany zo zákona poberajú aj príspevok na každý poslanecký mandát. Smer-SD má 83 poslancov, na ktorých získal takmer 1,4 milióna eur.

Na druhom mieste skončilo KDH. Za volebný výsledok na úrovni 8,82 percenta (225.361 hlasov) dostalo vlani hnutie Jána Figeľa za získané hlasy viac ako 1,7 milióna eur a na svoju činnosť 177.682 eur. Za svojich 16 poslancov, ktoré malo KDH minulý rok, dostali kresťanskí demokrati 370.238 eur.

Na tretej priečke sa umiestnilo hnutie OĽaNO vďaka volebnému výsledku 8,55 percenta (218.537 hlasov). Za odovzdané hlasy si matovičovci prilepšili o viac ako 1,7 milióna eur, na činnosť získali 107.356 eur a za mandáty 314.400 eur.

Nasleduje Most-Híd, ktorý si zo štátneho rozpočtu dovedna polepšil o viac ako 1,8 milióna eur, SDKÚ-DS získala vyše 1,7 milióna eur a najslabšia parlamentná strana SaS vyše 1,6 milióna eur.

Štátne peniaze pritiekli aj do straníckych pokladníc dvoch mimoparlamentných strán, keďže vo voľbách získali viac ako tri percentá hlasov. SNS si takto prilepšila o viac ako milión eur, SMK o 948.353 eur.

Podľa zákona o politických stranách a hnutiach nesmú byť tieto štátne peniaze použité na pôžičky a úvery fyzickým či právnickým osobám, na zmluvy o tichom spoločenstve, na podnikanie obchodnej spoločnosti, ktorú strana založila alebo sa stala jej jediným spoločníkom, na ručenie za záväzky fyzických alebo právnických osôb, nesmú sa darovať ani nimi strany nemôžu hradiť pokuty či iné peňažné sankcie.

Premiér Robert Fico krátko po vlaňajších voľbách povedal, že sú dva modely financovania politických strán. "Je model, že začneme brať peniaze od podnikateľov, a potom podľa toho, koľko dajú peňazí, takú dostanú významnú funkciu. Takýto model je v USA. Alebo je druhý model, že politické strany budú dostávať príspevky zo štátneho rozpočtu, a potom sa veľmi prísne môže trestať akékoľvek zasahovanie súkromných osôb a lobistov do politických strán. Ja sa hlásim k systému financovania strán na základe volebného výsledku, no dával by som peniaze len parlamentným stranám," priznal.

Peniaze pre Smer-SD sa majú použiť na financovanie straníckych politických aktivít aj na volebné kampane. "Máme predsa prezidentské voľby, voľby do europarlamentu či komunálne voľby," upozornil.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu