Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Matovičovci budú poslancom rozdávať syrečky, nezabudnú ani na štipce

Mikuláš Huba
Mikuláš Huba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Syrečky s typickým zápachom a štipec na bielizeň budú rozdávať poslanci OĽaNO svojim kolegom v parlamente, aby podporili návrh Mikuláša Hubu a Jána Mičovského. Tí chcú novelou zákona o ovzduší presadiť, aby občania slovenských miest a obcí mali právo brániť sa pred obťažujúcim zápachom.

"V tomto vrecúšku nie je nič nebezpečné, len kúsok známeho syra s ešte známejšími pachovými prejavmi. Pri jeho otvorení prosíme o krátke zamyslenie sa nad nevoňavým životom mnohých našich spoluobčanov," píše sa v letáčiku darčekového balenia.

Návrh zákona má podľa predkladateľov za cieľ chrániť občanov pred neprípustnou mierou obťažovania zápachom. Okrem toho dáva možnosť skupine najmenej 20 obyvateľov, ktorých obťažuje zápach, dať podnet na konanie obvodnému úradu životného prostredia, ktorý je oprávnený uložiť pokutu prevádzkovateľovi veľkého zdroja a prevádzkovateľovi stredného zdroja. Na uloženie pokuty sa však podľa novely vyžaduje súhlas príslušného obecného zastupiteľstva v záujme objektívneho posúdenia, že zápach obťažuje viac ako 20 obyvateľov. 

Podľa vzoru českej právnej úpravy definuje návrh prípustnú mieru obťažovania zápachom. Za prípustnú mieru sa považuje stav pachových znečisťujúcich látok v ovzduší, ktorý sa má dosiahnuť použitím najlepšej dostupnej techniky na odstraňovanie alebo obmedzovanie obťažujúceho pachového vnímania. Poslanci dnes rozhodnú, či návrh posunú do druhého čítania. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu