Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O miliardovej sekere Smer rokovať nechce: Rozpravu o dlhu zablokovali

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Debata o verejnom dlhu sa v pléne parlamentu napokon konať nebude. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška síce zvolal na žiadosť troch poslaneckých klubov z Ľudovej platformy mimoriadnu schôdzu, kde sa mali rozoberať dôvody nárastu verejného dlhu na vyše 52 % hrubého domáceho produktu, ako aj návrhy na jeho zníženie, poslanci však napokon neodsúhlasili program tejto schôdze.

Paška schôdzu ukončil, poslanci sa v parlamente stretnú až po prázdninách. 

Zvolanie schôdze iniciovali vo štvrtok minulý týždeň tri opozičné strany Ľudovej platformy. Hovoriť na nej chceli o zadlžení Slovenska, ktoré v minulom roku stúplo na rekordnú úroveň. Zvolanie rokovania si podľa poslanca za stranu Most-Híd Ivana Švejnu vyžaduje súčasná situácia, keď vládny Smer-SD niekoľkokrát odmietol zaradiť do programu aktuálnej schôdze NR SR diskusiu o liste, v ktorom rezort financií informuje parlament o dôvodoch nárastu dlhu a o opatreniach na jeho zníženie. Informovať parlament o dôvodoch nárastu dlhu pritom minister financií musí na základe ústavného zákona o dlhovej brzde, keďže verejný dlh vlani dosiahol 52,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a prekročil tak prvú 50-percentnú hranicu dlhovej brzdy. 

"Chceme zaviazať vládu, aby pripravila konkrétne opatrenia na zníženie dlhu, a aby do budúcna predkladala len také návrhy zákonov do parlamentu, ktoré nezvyšujú, ale naopak, znižujú zadlženosť Slovenska," skonštatoval minulý týždeň podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu