Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dlh Slovenska sa opäť zvyšuje: Vláda pracuje na opatreniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dlh Slovenska v prvom štvrťroku 2013 vyskočil podľa štatistík Eurostatu na 54,9 % hrubého domáceho produktu z minuloročných 52,1 percenta

"Nárast dlhu v prvom štvrťroku 2013 bol spôsobený tým, že si Slovensko plne pokrylo všetky potreby financovania na rok 2013. Z tohto dôvodu očakávame stabilizáciu verejného dlhu," zdôvodnil tlačový odbor Ministerstva financií SR s tým, že cieľom terajšej vlády je rozpočtové schodky znižovať. 

"V návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 sú už v súčasnosti zapracované niektoré konkrétne opatrenia. Ide najmä o zmrazenie osobných výdavkov a zmrazenie prevádzkových výdavkov na úrovni roka 2013. Vláda pri príprave rozpočtu pracuje na ďalších opatreniach, ktoré budú spresnené v priebehu prípravy rozpočtu," objasnilo ministerstvo kroky ako chce zadlženie Slovenska postupne znižovať. 

Bližšie informácie o stave ekonomiky bude musieť rezort financií pravdepodobne predložiť aj parlamentu. Vyplýva to zo zákona o dlhovej brzde. Poslanci už minulý mesiac vyzvali ministra Petra Kažimíra, aby objasnil parlamentu rastúce zadlženie. Práve opozícia totiž rast zadlženia pripisuje krokom terajšej vlády Roberta Fica.

"Európske štatistiky potvrdzujú, že vláda pokračuje v zadlžovaní Slovenska rekordným tempom. Tento dlh však nebude splácať súčasný premiér a jeho ministri, ale bežní ľudia. Dane, odvody a poplatky od nich  totiž v budúcnosti nepôjdu na zlepšenie zdravotníctva či školstva, ale na splátky dlhov bankám. Už teraz pre dlh prichádzajú ľudia o peniaze," tvrdí podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík. Opozičná strana je presvedčená, že ak by štát neplatil úroky z dlhu, tak by mohol každému dôchodcovi zvýšiť napríklad dôchodok o 1000 eur ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu