Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico ocenil výborné vzťahy medzi Slovenskom a USA

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzájomný obchod SR a USA sa za posledné dva roky zvýšil o takmer 60 percent, skonštatoval dnes americký veľvyslanec v SR Theodore Sedgwick pri príležitosti osláv amerického štátneho sviatku - Dňa nezávislosti.

S rukou na srdci pozdravili Američania na slávnostnej recepcii v Bratislave 237. výročie prijatia deklarácie nezávislosti, pričom rezonovala myšlienka, že americko-slovenské vzťahy "sú vynikajúce".

Sedgwick zdôraznil, že Slovensko je "silným a zodpovedným partnerom" v NATO, vyzdvihol edukačné programy či kultúrnu výmenu. Opätovne pozval na výstavu dokumentujúcu 20-ročnú históriu spolupráce Spojených štátov a samostatnej Slovenskej republiky. Expozíciu veľvyslanectvo predstavilo v Bratislave, Banskej Bystrici i v Košiciach.

Americký veľvyslanec nezaprel svoj zmysel pre humor, keď povedal, že pre americko-slovenské vzťahy obetoval aj rodinu a dohodol sobáš svojho bratranca so Slovenkou, svadba ich čaká už tento piatok.

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) pripomenul, že vyhlásenie nezávislosti USA kedysi čelilo podobným výzvam ako vznik Slovenskej republiky - nevedelo sa, či štát obstojí. Zdôraznil, že spolupráca oboch krajín je široká a je ambíciou udržať ju. Zároveň vyzdvihol záväzok SR týkajúci sa pôsobenia v Afganistane a vyjadril nádej, že to krajine pomôže.

Na otázku, či najnovšie kauzy v bezpečnostných zložkách nemôžu ohroziť serióznosť a spoľahlivosť Slovenska v očiach amerických partnerov, premiér odpovedal, že to "nie je iba otázka vzťahu k americkým partnerom".

Fico zdôraznil, že Slovensko spolupracuje s členskými štátmi NATO, ako aj s ďalšími krajinami v boji proti terorizmu. Podotkol, že otázku o spoľahlivosti SR si mali položiť ľudia, ktorí sa postavili "ako bývalí pracovníci tajných služieb pred kamery a tárali".

Slovenský premiér nešetril kritikou a podotkol, že predsa nemôže hocikto ukazovať na nehnuteľnosti, kde sa často konajú rozhovory o boji proti terorizmu, ani nemôže nikto vyťahovať tajné dokumenty.

"Boli sme upozorňovaní našimi partnermi, že to, čo sa deje, je neúnosné," potvrdil Fico. Vyjadril presvedčenie, že "čo je tajné, musí zostať tajné", ale máme inštitúcie - ako Generálna prokuratúra SR, Národná kriminálna agentúra - ktoré sú tu na to, aby sa ukázalo, či naozaj došlo k neekonomickému nakladaniu s majetkom.

Zároveň však premiér zdôraznil, že sa musí tiež ukázať, či nespáchali trestný čin ľudia, ktorí sa postavili pred kamery a "tárali". Podľa jeho slov ich potom treba potrestať tak isto ako tých, ktorí neoprávnene nakladali s majetkom - ak sa to preukáže.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu