Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslancov čakajú posledné zasadnutia a zákony: Čoskoro majú prázdniny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dnes bleskovo prerokovali 13 bodov programu aktuálnej 21. schôdze Národnej rady SR, čím ho takmer celý vyčerpali. Do ukončenia schôdze chýbajú len dva návrhy z dielne SDKÚ-DS a hlasovanie o prerokovaných zákonoch. K nemu dôjde v utorok (2.7.) po prediskutovaní návrhov SDKÚ-DS.

Na programe bol aj zákon o lobingu, KDH ho však presunulo na septembrovú schôdzu. Po ukončení aktuálnej schôdze poslanci ešte na prázdniny neodídu. Čaká ich mimoriadna schôdza o zadlžení Slovenska a slávnostné zasadnutie k výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska. 

V pléne bolo dnes celý deň takmer prázdno. Pri rokovaní o výlučne opozičných návrhoch sedelo na začiatku aj na konci dňa asi desať poslancov. Tento počet sa počas dňa priebežne zvyšoval a znižoval. K návrhom zväčša neprebehla rozprava.

Vystupovali len predkladatelia návrhov. Poslanci o diskusiu o väčšine návrhov neprejavili záujem. Diskutovali len napríklad o zmenách v prenájme poľovných revírov ešte na začiatku dňa či k zrušeniu výmenných lístkov, ktoré dnes pacienti potrebujú, aby ich lekár špecialista vyšetril.

Názory si vymieňali aj v závere deviateho rokovacieho dňa 21. schôdze, kedy rokovali o novele zákona o energetike z dielne Heleny Mezenskej z OĽaNO. Poslankyňa sa snaží kompenzovať nerovnosť postavenia zmluvných strán v právnych vzťahoch uzatváraných medzi odberateľom a dodávateľom.

Cieľom je tiež "poskytnúť tak odberateľom vyššiu ochranu ich práv a aspoň čiastočne vyrovnať ich postavenie slabších účastníkov spotrebiteľského zmluvného vzťahu, ktorým vzťah odberateľa energií a dodávateľa energií bezpochyby je". Alojz Přidal z KDH návrh kritizoval. Niektorí poslanci v jeho vystúpení cítili lobing za energetické firmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu