Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Vládna väčšina za takmer rok podporila len dva návrhy opozície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela zákona o cestnej premávke poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Juraja Drobu a Martina Chrena, je len druhým návrhom zákona v tomto volebnom období z dielne opozície, ktorý pomohla schváliť v NR SR vládna väčšina.

„Je to druhý opozičný návrh, ktorý prešiel. Je to apolitický a nadstranícky návrh, dobrý pre ľudí. Prináša výrazné zjednodušenie stovkám ľudí,“ povedal dnes Chren. Podľa neho je to ten typ návrhov, ktorými sa dá život ľudí zlepšovať. Ľuďom ušetrí napríklad peniaze za robenie vodičáku na skupinu A1.

Cieľom návrhu bolo podľa Chrena zvýšiť bezpečnosť. „Skútre s objemom 125 cm3 sú bezpečnejšie. Majú vyššiu dynamiku, sú ekologickejšie ako autá, riešia problém s parkovaním a premávkou. Veríme, že už toto leto bude na cestách viac skútrov ako doteraz,“ dodal Chren s tým, že aj on si možno tento rok kúpi skúter. Droba na skútri bežne do parlamentu jazdieva.

Novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes schválila NR SR stanovuje, že držitelia vodičského oprávnenia skupiny B, teda na osobné autá, budú môcť po dvoch rokoch od jeho udelenia zároveň viesť aj motorové vozidlá skupiny A1 s automatickou prevodovkou s kubatúrou do 125 cm3.

Dnešná právna úprava automaticky povoľuje držiteľom skupiny B (osobné autá) jazdiť len na motocykloch s kubatúrou do 50 cm3 (skupina AM a podskupina B1). Právna norma by po podpísaní prezidentom mala nadobudnúť účinnosť 1. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu