Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico podľa Figeľa problém nezamestnanosti mladých nerieši, ale zhoršuje

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko v súčasnosti zápasí s rekordnou nezamestnanosťou za posledných desať rokov. Pritom viac ako 100 000 nezamestnaných z celkového počtu 400 000 ľudí bez práce sú mladí ľudia do 29 rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR na to upozornil predseda opozičného KDH Ján Figeľ. Zároveň adresoval súčasnej vláde kritiku za to, ako túto otázku rieši.

"Robert Fico sa tvári, že tento problém rieši. V skutočnosti vláda Smeru-SD nezamestnanosť mladých zhoršuje," vyhlásil Figeľ. Umelými opatreniam sa podľa jeho slov snaží zamestnať niekoľko tisíc ľudí. "Ak sa pominú stimuly, alebo dávky garantované európskymi fondmi, skončí aj zamestnanie pre niekoľko tisíc mladých ľudí," opísal opozičný poslanec.

Na druhej strane je podľa neho vyše 100 000 mladých ľudí nezamestnaných aj preto, že ekonomické opatrenia vlády škodia trhu práce na Slovensku. Napríklad vysokými daňami, odvodmi či zásahmi do Zákonníka práce.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík doplnil, že študenti si počas tohto leta zarobia na brigádach menej ako vlani. Dôvodom sú podľa jeho slov vysoké odvody z dohôd, ktoré zaviedol Smer-SD od januára tohto roku. Rezort práce však vníma zmeny v dohodách pre študentov pozitívne, a to najmä z hľadiska ich budúcich dôchodkov.

"Ide o krátkozraký a škodlivý populizmus," reagoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška na vyjadrenia strany KDH. Na mieste je podľa neho otázka, kde je dnes bývalá rétorika opozície o potrebe zodpovednosti mladých za seba a svoje budúce, najmä dôchodkové zabezpečenie. Zároveň pripomenul, že takéto zodvodnenie dohôd študentov vzišlo z dohody so zástupcami študentských organizácií.

Čo sa týka problému nezamestnanosti mladých, od vypuknutia krízy pretrváva podľa ministerstva práce nielen na Slovensku, ale v celej Európe. "Na rozdiel od bývalej, súčasná vláda tento problém intenzívne rieši," dodal Stuška. Aj vďaka opatreniam a projektom pre mladých sa podľa jeho slov za posledný rok počet nezamestnaných do 25 rokov podarilo znížiť o približne 8000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu