Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepriaznivá štatistika: Skoro 70% študentov nebrigáduje vo svojom odbore

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Takmer 70 percent študentov brigáduje v oblasti, ktorú neštudujú. Najviac ich pracuje na brigádach manuálne (35,7 %) alebo v oblasti služieb (27,7 %).

Viac ako polovica mladých chodí na brigády len počas prázdnin. Zistenia vyplývajú z údajov ČSOB banky. Dáta pochádzajú z obdobia od 26. augusta do 1. septembra 2013. Získané sú na vzorke 915 respondentov vo veku 16-34 rokov.

„Až 77 percent brigádnikov v Bratislave dostane za odvedenú prácu tri až štyri eurá na hodinu, o niečo menej študentov dostane rovnakú výplatu v Košiciach (43,6 %). Medzi krajmi sú rozdiely. Kým v Košiciach pracuje za menej ako dve eurá na hodinu 47,9 percenta študentov, v Bratislave je to len 9,4 percenta,“ uviedla hovorkyňa banky Zuzana Eliášová. 

Celkovo brigáduje viac ako polovica mladých len počas prázdnin, v Bratislavskom kraji však pracuje až 45 percent oslovených študentov celoročne. „Len 5,2 percenta mladých v Bratislave si privyrába menej ako týždeň v roku,“ dodala hovorkyňa.

Zarobené peniaze z brigád míňajú študenti podľa údajov banky najčastejšie na veci, po ktorých túžia (38,3 %), hneď po tom nasledujú investície do výdavkov súvisiacich so študentským životom (27,3 %). Najmenej peňazí dávajú na cestovanie a dovolenky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu