Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mierne zlepšenie: Nezamestnanosť na Slovensku klesla tesne pod 14%

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júli oproti júnu klesla o 0,26 percentuálneho bodu na 13,99 %.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ku koncu minulého mesiaca evidovali úrady práce 377,4 tisíc nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. V porovnaní s koncom júna ide o pokles takmer o 7,3 tisíc osôb. Oproti júlu minulého roka však miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vzrástla o 0,72 percentuálneho bodu a počet evidovaných nezamestnaných sa zvýšil takmer o 18,8 tisíc.

Celkový počet nezamestnaných, vrátane ľudí na "péenke“ alebo na absolventskej praxi, bol ku koncu júla na úrovni 410,9 tisíc. Medzimesačne ide o pokles o 7,3 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti, ktorá je vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných, v júli medzimesačne klesla o 0,27 percentuálneho bodu na 15,22 %. V porovnaní s júlom 2012 sa zvýšila o 0,45 percentuálneho bodu. 

Miera nezamestnanosti klesla minulý mesiac vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší pokles zaznamenal Košický kraj, kde sa miera nezamestnanosti znížila o 0,58 percentuálneho bodu na 18,06 %.

"Na okresnej úrovni dosiahlo pokles miery evidovanej nezamestnanosti 58 okresov, 20 okresov zaznamenalo nárast miery evidovanej nezamestnanosti a v jednom okrese zostala miera na úrovni predchádzajúceho mesiaca," informovalo ústredie práce. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti mal okres Rimavská Sobota, a to 32,60 %.

Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti dosiahol okres Bratislava I, kde nezamestnanosť v júli dosiahla 5,6 %. Ako ďalej informovalo ústredie práce, ku koncu minulého mesiaca bolo na úradoch práce evidovaných 6 697 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 516 voľných pracovných miest. 

"Na základe očakávaného pôsobenia rozhodujúcich faktorov ovplyvňujúcich vývoj miery evidovanej nezamestnanosti na jednotlivých regionálnych trhoch práce možno očakávať v ďalšom období stabilizovaný vývoj, prípadne mierny pokles miery evidovanej nezamestnanosti, najmä vďaka cieľovo orientovanému uplatňovaniu prijatých aktívnych opatrení na trhu práce," uvádza ústredie práce a sociálnych vecí. Očakáva pozvoľný postupný nárast počtu voľných pracovných miest aktívne vyhľadaných úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny a ich reálne obsadzovanie uchádzačmi o zamestnanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu