Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda klame o voľných miestach pre mladých, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica podľa predsedu KDH Jána Figeľa nevie riešiť účinným a efektívnym spôsobom nezamestnanosť.

"Počuli sme chválu zo strany premiéra, že vláda financuje 11 tisíc pracovných miest pre mladých ľudí. Som presvedčený, že to tak nie je, z čoho vládu usvedčujú samotné vládne štatistiky," povedal na stredajšom brífingu. Realitou podľa Figeľa je to, že ku koncu septembra tohto roka podľa údajov ústredia práce a sociálnych vecí klesol počet nezamestnaných do 29 rokov medziročne len o tisíc.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík poukázal na to, že v piatich z ôsmich krajov na Slovensku sa počet evidovaných nezamestnaných do 29 rokov ku koncu septembra medziročne zvýšil. "Stalo sa presne to, pred čím sme vládu pred rokom varovali," zdôraznil.

KDH vtedy podľa neho upozorňovalo na to, že ak vláda "pridusí" zamestnávateľov, tak jej ani projekty preplácania miezd zamestnancom nepomôžu. Počet mladých nezamestnaných do 29 rokov sa podľa Moravčíka znížil medziročne len o tisíc preto, že vláda zaťažila zamestnávateľov novými daňami a odvodmi. 

Druhým dôvodom je podľa neho to, že vláda zadotovala aj také pracovné miesta, ktoré by vznikli aj bez finančnej podpory od štátu. "Počet nezamestnaných klesol v piatich krajoch a v tých istých krajoch klesol aj počet mladých nezamestnaných," upozornil. Ako tretiu príčinu zníženia počtu mladých nezamestnaných do 29 rokov len o tisíc vidí v tom, že jedni zamestnanci boli nahradení druhými. "Zvýhodnení nahradili znevýhodnených," dodal Moravčík. 

Premiér Robert Fico minulý týždeň informoval, že štát vďaka projektu podpory zamestnávania mladých nezamestnaných do 29 rokov vytvoril takmer 11 tisíc pracovných miest. Na projekt bolo počas jedného roka alokovaných 70 miliónov eur, ktoré boli popresúvané z iných operačných programov. Realizácia sa začala v novembri minulého roka.

Ako podotkol premiér, záujem zo strany zamestnávateľov je veľký, čo dokazuje aj skutočnosť, že peniaze sú už takmer vyčerpané. "Ukázalo sa, že vieme vytvárať pre mladých ľudí pracovné miesta. Môže niekto povedať, že tých pracovných miest nie je dosť, ale je to cesta, ako v čase krízy pomôcť mladým ľuďom," povedal Fico na piatkovej tlačovej besede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu