Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dzurinda sa teší s Chorvátmi: Prvá európska hviezda na Balkáne

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvojnásobný expremiér a bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda sa teší a gratuluje Chorvátsku, ktoré sa v pondelok 1. júla stane 28. členskou krajinou Európskej únie (EÚ).

"Európska únia má na Balkáne takto svoju prvú zástavu. Teším sa z toho, pretože na summite únie pred necelými desiatimi rokmi to bolo práve Slovensko, ktoré s podporou niektorých iných krajín presadilo pozvanie pre Chorvátsko začať prístupové rokovania," uviedol dnes pre médiá Dzurinda.

Obrovský význam má podľa jeho slov dnešný deň aj pre Srbsko, ktoré by dnes malo dostať oficiálnu pozvánku na začatie rokovaní o vstupe do únie. "Srbi dnes zažívajú to, čo Chorváti pred necelými desiatimi rokmi," dodal poslanec za SDKÚ-DS. Symbolicky sa tak podľa neho stane 28. júna, ktorý je výročím bitky na Kosovom poli. Tá sa podľa Dzurindu stala pre Srbov symbolov srbskej vzájomnosti a zjednotenia. "Veľmi si želám, aby pozvanie, ktoré dnes príde z Bruselu, bolo pre nich motívom zjednotenia na jednej myšlienke a pokračovali v procese konsolidácie a modernizácie tak, aby Srbsko mohlo čoskoro vstúpiť do EÚ," poznamenal expremiér. 

Zároveň podľa jeho slov ide o silný odkaz pre región západného Balkánu, napríklad pre Bosnu a Hercegovinu, kde sa nedarí prerušiť status quo a kde sa veci nehýbu. "Je to dnes práve 99 rokov, keď výstrel v Sarajeve viedol k 1. svetovej vojne. Veľmi si želám, aby príbeh Chorvátska a Srbska motivoval lídrov Bosny a Hercegoviny, aby sme o rok mohli konštatovať, že veci sa dali do pohybu aj v Bosne a Hercegovine a ďalších krajinách západného Balkánu," poznamenal exminister zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu