Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OĽaNO: Potrebujeme zmenu, nastal čas na vyvodenie zodpovednosti!

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj na Slovensku už nastal čas, aby zodpovední politici prevzali politickú a trestnoprávnu zodpovednosť. Vyhlásil to dnes na 20. schôdzi parlamentu, zvolanej pre podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka.

"V susednom Česku boli odvolaní vrchní predstavitelia vojenského spravodajstva a premiér Petr Nečas ohlásil demisiu. Bohužiaľ, u nás sme stále v rovine osobnej nedotknuteľnosti, keď sa všetci navzájom obviňujú, no reálne potrestaný nie je v podstate nik a zodpovednosti sa každý zbavuje," informoval Vašečka.

Upozorňuje aj na malé právomoci osobitného parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. "Ten výbor by som nazval výborom pre besedy a exkurzie. Absolvovali sme niekoľko besied s ministrom Glváčom, vzal nás na exkurziu do Vojenského spravodajstva. To ale nie je kontrola činnosti," uviedol.

Ak by podľa neho existoval kontrolný výbor s reálnymi právomocami, tak by nikto nemusel prísť s podnetom do médií, ale mohol by ho priniesť na výbor, ktorý by mal reálne možnosti pýtať sa a dávať podnety orgánom činným v trestnom konaní. 

Pochybnosti o reálnom vyšetrení tejto kauzy zneužívania tajných služieb vyjadril aj poslanec OĽaNO Igor Hraško. Vládni poslanci do jedného boli podľa jeho slov vždy prítomní na každom výbore.

"Ja som navrhol, aby poslanci mohli kontrolovať procesnú stránku veci a aby boli informovaní o postupe vyšetrovania tejto kauzy. Ak sme kontrolný výbor na kontrolu činnosti, tak mňa zaujíma činnosť, procedurálna stránka, ktorú máme kontrolovať. Bohužiaľ, vládni poslanci vo výbore to odmietli," priblížil. 

To ho vraj utvrdilo v tom, že na tejto kauze bude niečo pravdivé. "Ak by ju minister riešil v prospech občanov Slovenska, tak nerozumiem krokom poslancov vládnej strany, ktorí sa snažili kontrole zabrániť,“ doplnil Hraško. 

Podľa Vašečku tak riešením na predchádzanie zneužívania tajných služieb môže byť pripravovaná zmena zákona o tajných službách. V ňom treba podľa poslanca dôraznejšie oddeliť vládnu moc od tajných služieb.

"Pokušenie v mladej demokracii spôsobuje to, že medzi výkonnou mocou a tajnými službami je nadštandardné puto, no ja som presvedčený, že treba robiť všetko pre to, aby medzi vládnou mocou a tajnými službami boli len malé dvierka," poznamenal.

Osobitný kontrolný výbor má síce opozičného predsedu, no väčšinu členov z vládnej strany. V takom prípade je treba pouvažovať nad externou nezávislou inštitúciou, ktorá by skutočne kontrolovala tajné služby. "Ak hovoríme o prístupe k utajovaným skutočnostiam, určite by bolo dobré zvážiť aj bezpečnostné previerky pre poslancov,“ dodal poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Richard Vašečka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu