Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Učitelia žiadajú Čaploviča, aby prešetril výpoveď učiteľa z Košíc

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia spustili petíciu na podporu učiteľa košickej Obchodnej akadémie Polárna Ota Žarnaya, ktorého prepustili po tom, ako sa pýtal, prečo si škola platí externé právne služby za asi 550 eur mesačne. V petícii žiadajú ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby prešetril okolnosti Žarnayovej výpovede, ktorú dostal k 31. máju tohto roka.

Okrem Žarnaya zo školy prepustili aj ďalšieho učiteľa - Milana Matejovského, ktorý sa Žarnaya zastal ako jediný z kolegov. Chýbal mu pritom iba rok do dôchodku. "Konanie riaditeľa školy, ako aj aktivity vedúceho odboru školstva VÚC v Košiciach Ing. Štefana Kandráča pobúrili a rozhorčili učiteľskú verejnosť, preto si Vás dovoľujeme požiadať o dôsledné prešetrenie výpovede učiteľa Mgr. Ota Žarnaya a jeho kolegu Mgr. Milana Matejovského, ktorý sa tiež angažoval za dôsledné objasnenie tejto kauzy," píšu v petícii učitelia.

Od Čaploviča tiež chcú finančnú kontrolu na odbore školstva Košického samosprávneho kraja a školách, ktoré uzatvorili údajne nevýhodné zmluvy na právne služby, na ktoré upozornil Žarnay ako predseda Rady školy.

Šéf rezortu školstva je dnes pracovne v Poľsku. "Minister sa vyjadrí a príjme závery po tom, ako sa oboznámi s touto požiadavkou," povedal jeho hovorca Michal Kaliňák.

Riaditeľ obchodnej akadémie Peter Ivan v stanovisku na webe školy tvrdí, že pracovné miesta piatich učiteľov a dvoch nepedagogických zamestnancov musel zrušiť kvôli tomu, že od samosprávy dostal kvôli zmene normatívneho financovanie v tomto školskom roku menej peňazí na mzdy učiteľov.

"Zároveň aj napriek našej snahe o udržanie stabilného počtu žiakov sa nám najmä v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja, nepodarilo naplniť očakávaný stav žiakov v nasledujúcom roku," napísal riaditeľ.

Iniciátorom petície je učiteľ bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman, ktorý spolu s kolegami vlani organizoval štafetový štrajk. S ďalšími učiteľmi upozornil na viaceré nevýhodné nákupy a služby ministerstva a ďalších organizácií.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu