Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Starostka Karlovej Vsi: Eurofondy už nedostaneme!

Starostka bratislavskej štvrti Karlova Ves Iveta Hanulíková.
Starostka bratislavskej štvrti Karlova Ves Iveta Hanulíková. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková (Smer-SD) sa obáva, že po rozhodnutí miestnych poslancov odmietnuť projekt revitalizácie Školského námestia z eurofondov už mestská časť podobnú dotáciu v budúcnosti nedostane. Napriek tomu je odhodlaná sa o eurodotácie naďalej uchádzať.

"Vždy sa budem snažiť získať peniaze z eurofondov, aj keď sa obávam, že negatívna skúsenosť s konaním poslancov, ktorí v jeden deň projekt schvália a na druhý deň ho zrušia, bude mať negatívny vplyv na poskytnutie eurofondov, ktorých čerpanie je už aj tak pre Bratislavu veľmi obmedzené," uviedla Hanulíková.

Ani deň potom, čo na utorkovom (11.6.) mimoriadnom zastupiteľstve Karlovej Vsi väčšina poslancov rozhodla o tom, že Školské námestie na Dlhých dieloch sa z eurofondov revitalizovať nebude, Hanulíková ich postoj nevie "stráviť". 

"Nepoznám takú obec, ktorá by mala možnosť čerpať eurofondy a odmietla by to," uviedla. Konanie väčšiny poslancov považuje za škandál. "Ak mali k projektu výhrady, mali ich uplatniť pred rokom, keď sa o ňom hlasovalo, nie teraz, keď je uzavretá zmluva a celý proces pred realizáciou," povedala Hanulíková a postoj poslancov nazvala "politikárčením".

"Je smutné, že poslanci 'zabili' možnosť zatraktívniť verejné priestranstvo bez výrazného zaťaženia na rozpočet mestskej časti," dodala starostka.

Projekt regenerácie Školského námestia na Dlhých dieloch mal byť realizovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Hodnota zákazky bola 418.000 eur bez DPH. Karlova Ves sa o eurodotáciu úspešne uchádzala v rámci výzvy Operačného programu Bratislavský kraj (OPBK) v rámci regenerácie sídel.

Projekt sa mal realizovať v priebehu jesene 2013 až jari 2014. Poslanci Karlovej Vsi tento projekt aj s päťpercentným kofinancovaním nákladov zo strany mestskej časti odsúhlasili v apríli 2012. Na utorkovom zastupiteľstve na návrh poslanca Jaromíra Šíbla (nezaradený) poslanci tesnou väčšinou schválili odstúpenie od projektu.

Dôvodom, ktorý Šíbl uviedol v návrhu, bolo, že plánovaná rekonštrukcia nezaistí skutočné skvalitnenie priestoru a zabezpečenie doterajších funkcií námestia. V návrhu sa tiež uvádzalo, že miestny úrad nerešpektoval záujem poslancov o spoluprácu pri ovplyvnení konečnej podoby projektu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu