Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrušovský sa ešte nerozhodol, či bude kandidovať, nechce sa unáhliť

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý predseda Národnej rady SR a súčasný šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský sa ešte stále nerozhodol, či sa bude uchádzať o prezidentský palác. Nemieni sa uponáhľať, keďže nejde podľa jeho slov o jednoduché rozhodnutie.

"Rozhodnutie dozrieva, ale nerozhoduje čas. Rozhodujú okolnosti, ktoré súvisia s týmto ťažkým rozhodnutím. Či už sú osobné, stranícke alebo politické," povedal. Zdôraznil, že sa nerozhoduje o hocijakom poste, ale o hlave štátu. "Je to o zodpovednosti za krajinu a tak k tomu aj pristupujem," vyhlásil Hrušovský.
      
Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sa už mesiace bezvýsledne dohaduje o spoločnom kandidátovi na prezidenta SR. Či sa dohoda zrodí, nie je celkom isté. Vyplýva to z vyjadrení viacerých predstaviteľov týchto strán. KDH a Most-Híd sú naklonení Pavlovi Hrušovskému. SDKÚ-DS chce kandidáta vybrať v primárnych voľbách. V nich sa môžu objaviť aj jej členovia. "Do úvahy pripadajú aj kandidáti z členskej základne," povedal nedávno podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že strana má záujem o dohodu v rámci Ľudovej platformy.
      
Termín primárok, v ktorých sa majú objaviť všetci kandidáti so záujmom o podporu SDKÚ-DS, podľa Štefanca ešte nie je. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár by však už čo najskôr rád videl nejaké rozhodnutie. Nech je akékoľvek, musí podľa neho padnúť do konca júna. Zdôraznil, že jeho strana má záujem o spoločného kandidáta, nezávisí to však len od nej. "Potrebujeme k tomu ale všetky tri strany. SDKÚ-DS sa k tomu ešte nejako nevyjadrila," povedal Bugár.
      
Ľudovci o snahe nájsť spoločného kandidáta hovoria od minulého roka. Za spoločného kandidáta sa vyslovili aj liberáli zo SaS. Čakajú však na dohodu ľudovcov. Predseda Richard Sulík už neraz zapochyboval o schopnosti trojlístka KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd dohodnúť sa. "Ľudovci tu predvádzajú svoju neschopnosť v plnej kráse. Nie sú schopní dohodnúť sa na jednom mene. Nielenže nedodržiavajú jasné dohody, ako v prípade Najvyššieho kontrolného úradu, ešte sa tu aj strápňujú s kandidátom na post prezidenta, ktorého nevedia nájsť," povedal Sulík. Dodal, že SaS má však naďalej záujem o spoločného kandidáta a ešte chvíľu si na ľudovcov počkajú.
      
Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, ako aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný, kandidovať chce i poslanec Radoslav Procházka. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. Vládny Smer-SD sa plánuje zaoberať prezidentským kandidátom až na jeseň. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu