Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Most-Híd: Novela o hlásení občanov šikanuje ľudí, prezident by ju mal vrátiť

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Novela zákona o hlásení občanov neopodstatnene zasahuje do súkromia ľudí a zbytočne ich šikanuje. Tvrdí to predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý vyzval prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby zákon z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nepodpísal a vrátil ho parlamentu na opätovné prerokovanie.

"Sme toho názoru, že táto novela je obrovským krokom späť. Obzvlášť preto, že slobodný pohyb občanov je ikonickým výdobytkom novembra 1989. Neexistuje žiadny dôvod, aby štát takto šikanoval občanov a robil z nich nesvojprávne osoby," uviedol Bugár v liste hlave štátu.

Podľa novely schválenej parlamentom vo štvrtok (16. 5.) občan SR, ktorý sa po novom roku rozhodne vycestovať do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, bude to musieť nahlásiť príslušnej ohlasovni v mieste trvalého pobytu. Ak to neurobí, spácha priestupok, za ktorý mu hrozí pokuta. Doteraz platný zákon neukladal výslovne povinnosť danú skutočnosť ohlásiť. "Občania často nerozlišujú v právnom predpise ak je povinnosť ustanovená slovesom bez použitia slova povinný," argumentovalo ministerstvo vnútra.

Táto zmena sa nepáčila Petrovi Osuskému (SaS), ktorý sa ju neúspešne pokúsil odstrániť pozmeňujúcim návrhom. "Táto úprava je nevhodná a nadmerne a neodôvodnene zasahujúca do slobodného pohybu a súkromia občanov. Ak občan nemá v úmysle zrušiť svoj trvalý pobyt na Slovensku, nie je nevyhnutné ukladať mu povinnosť hlásiť pobyt v zahraničí, hoci ide o pobyt dlhší ako 90 dní," argumentoval Osuský. Za nevhodné a nesprávne tiež označil sankcionovanie občana za nesplnenie tejto povinnosti.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) Osuskému odkázal, že jeho návrh chápe, je však presvedčený, že o obyvateľoch potrebuje mať štát aktuálne údaje. Spomenul tu napríklad doručovanie súdnej pošty. Kaliňák tiež poukázal na to, že 90 dní je štandardná doba, na akú sa udeľujú víza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu