Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kuffa dbá na mentalitu detí, k strašidelným bábikám chce dať leták o nevhodnosti

Štefan Kuffa
Štefan Kuffa (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA – Bábiky s hororovými a morbídnymi prvkami by mali v obchodoch sprevádzať upozornenia o tom, že sú nevhodné pre deti do 12 rokov. Navrhuje to poslanec OĽaNO Štefan Kuffa, podľa ktorého môžu takéto hračky ohroziť psychické zdravie detí.

Spolu s kolegami zo strany Richardom Vašečkom a Erikou Jurinovou tak predložil parlamentu pozmeňujúci návrh k novele zákona o bezpečnosti hračiek, ktorým navrhuje zaviesť takúto novinku do praxe. Bábiky vampírky či zombie hračky obsahujú podľa neho hororové prvky, majú na sebe škrabance, obväzy, prepichnuté hrdlo, či krv a vzory lebky. "Tieto prvky sú spájané s démonmi, duchmi, strašidlami a temnotou vo všeobecnosti," opísal Kuffa.

Myšlienku pozmeňujúceho návrhu z dielne OĽaNO ocenili viacerí opoziční poslanci a avizovali mu podporu. S duchom návrhu súhlasil aj predkladateľ novely zákona o bezpečnosti hračiek, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Novelou sa však momentálne podľa neho rieši bezpečnosť hračiek z pohľadu ich chemického zloženia. Pojem nevhodná hračka v zákone ani nie je. Touto témou by sa však ministerstvo hospodárstva má zaoberať a sám minister chce dať príslušnej sekcii v rezorte takýto podnet do pozornosti.

S návrhom naopak nesúhlasí poslanec Martin Poliačik z SaS. "Toto nemá v zákone čo robiť," argumentoval liberál. Zodpovednosť za výchovu detí nesú podľa neho rodičia a štát by im ju nemal brať z rúk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu