Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gašparovič: Slováci majú pocit, že sa ich EÚ bezprostredne netýka

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj keď sa mnohí občania SR stavajú k členstvu Slovenska v EÚ prevažne pozitívne, problémom je ich nedostatočná znalosť fungovania procesov a ich prínosov pre reálny život. Úniu často chápu ako niečo, čo sa ich bezprostredne netýka, ale opak je pravdou. V prejave počas Národného konventu o EÚ to dnes v Bratislave vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

"Som zástancom názoru, že dnes nie je čas sústreďovať debatu na zmysel nášho členstva a existencie EÚ. Túto etapu máme za sebou. Dnes sa sústredíme na to, ako ju priblížiť k občanovi, ako riešiť existujúce problémy," povedal prezident. V únii podľa jeho slov prebieha intenzívna diskusia o jej budúcej podobe. "Obnovením celospoločenskej diskusie na Slovensku o budúcnosti EÚ potvrdzujeme, že sme aktívnym členom únie, ktorý premýšľa o jej smerovaní vážne a zodpovedne," domnieva sa hlava štátu.

Na margo aktuálnej hospodárskej krízy podotkol, že si nie je istý, či bola táto téma uchopená správne a dostatočne široko. "Ťažké európske témy položili na lopatky viaceré vlády, vrátane našej," pripomenul Gašparovič.

Súkromnému sektoru odkázal, že ak si myslí, že nemusí niesť svoj diel zodpovednosti, tak to nie je pravda. "Daňoví poplatníci ťažko znášajú, že majú financovať nezodpovednosť bankových domov. V prostredí nezodpovedného správania sa bánk a politikov občania strácajú dôveru k národným aj európskym inštitúciám. Politici nedokážu občanom únie odkomunikovať ciele a zámery ľudským jazykom. Bez podpory občanov je však európsky projekt len ťažko udržateľný," upozornil prezident.

Zároveň tvrdí, že aktuálne sme všetci zaujatí rozpočtovou konsolidáciou a prorastovými opatreniami. Nemali by sme však zabúdať na skutočnosť, že EÚ bola od počiatku budovaná ako mierový projekt. "Čoraz menej ju vnímame ako záruku bezpečnosti v Európe, a to nie je správne," dodal Gašparovič.

Cieľom dnešného Národného konventu o EÚ je definovať celospoločenskú, politickú a expertnú víziu "Akú Európu chceme?" a priblížiť európske témy občanom. Hlavným posolstvom podujatia, ktoré sa koná v historickej budove Národnej rady SR, je formovanie konštruktívnej a proeurópskej diskusie smerujúcej k potvrdeniu vládou deklarovanej silnej európskej politiky Slovenska. Jej základným princípom je zodpovednosť, solidarita, legitimita a otvorenosť.

Medzi 28 rečníkmi sa dnes objavia aj predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) i predsedovia opozičných strán Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Ján Figeľ (KDH), Béla Bugár (Most-Híd) a Richard Sulík (SaS). Hovoriť budú o európskom Slovensku, výzvach a príležitostiach, o európskej politike Slovenska či blížiacom sa predsedníctve SR v EÚ v roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu