Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Štefanec: Smeru ide len o mocenské ovládnutie generálnej prokuratúry

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládnemu Smeru-SD ide len o mocenské ovládnutie generálnej prokuratúry. V rozprave k skrátenému konaniu k novele zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR to povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Predsedníčka klubu Lucia Žitňanská zdôraznila, že SDKÚ-DS nepodporí skrátené konanie.

Šéf KDH a podpredseda parlamentu Ján Figeľ si myslí, že ak Smer-SD pretlačí právnu normu v skrátenom konaní, potvrdí svoju neúctu k ústavným pravidlám a znásilní princípy právneho štátu. Podľa neho vládna moc svojím návrhom zasahuje do súdnej moci, čo je v rozpore s právnym štátom. Figeľ dodal, že kresťanskí demokrati budú oponovať zneužívaniu moci, aké predvádza vládna strana.

So zásahom vládnej strany do ústavného súdu nesúhlasí ani podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. "Smer chce pošliapať demokraciu v tejto krajine," povedal. Pripomenul, že ÚS vie situáciu vyriešiť aj bez zmeny zákona.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň odmieta tvrdenia o nedemokratických krokoch vlády. "Naša vláda hľadá riešenia patových situácií," vyhlásil. Zároveň uviedol, že nie táto vláda, ale tá minulá využívala drastické riešenie. Poukázal na zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do jednej inštitúcie, ktoré sa udialo tiež v skrátenom konaní. "Zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu bolo riešenie a la Mečiar," zdôraznil Martvoň.

Vládna novela má vyriešiť aktuálnu patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Dôvodom na skrátené legislatívne konanie má byť závažnosť celej problematiky z dôvodu, že môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu