Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia Ficov návrh k NKÚ neprijíma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany s výnimkou OĽaNO neplánujú vyhovieť návrhu premiéra Roberta Fica k obsadeniu postu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Fico cez víkend zopakoval svoju dávnejšiu ponuku, že ak sa opozičné subjekty nevedia do posledného poslanca zhodnúť na jednom kandidátovi, nech každá zo strán predloží svojho nominanta, z ktorého si Smer-SD jedného vyberie a toho podporí.

"Nateraz platí dohoda štyroch opozičných strán, že na post predsedu NKÚ navrhuje kandidáta SaS. Premiérov návrh vnímam skôr ako Ficovu hru, niečo ako kasting na budúceho koaličného partnera, keďže predseda Smeru-SD si uvedomuje, že sám už vládnuť nikdy nebude," uviedol podpredseda poslaneckého klubu liberálov Martin Poliačik. Nepredpokladá, že by premiérovi na jeho hru niekto "skočil".

"Budeme hľadať spoločný postup s ostatnými stredopravými stranami. Zatiaľ dohody platia, teda toto miesto patrí nominantovi SaS. Platí, čo sme hovorili. Robert Fico tým, že si chce vyberať kandidátov, len dokazuje, že chce túto pozíciu obsadiť svojím človekom alebo človekom, ktorý mu je blízky. Smer-SD nemá záujem o kontrolu, vyslovene sa bojí kontroly. Neobsadenie pozície šéfa NKÚ je hanbou vládnej strany, keďže vieme, že bez Smeru-SD nie je možné obsadiť žiadnu pozíciu v štáte," konštatoval podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Platnosť dohody medzi KDH, SDKÚ-DS, Mostom-Híd a SaS potvrdil aj poslanec kresťanských demokratov Július Brocka. "Ak by sa aj niečo zmenilo, budeme konať v zhode, pôjde o spoločný postup," priblížil Brocka. Pripomenul, že hoci sa Fico vo verejnosti snaží vyvolať dojem, že opozícia má postupovať identicky ako koalícia, ich postavenie je úplne odlišné. "Podmienka, že opozícia má hlasovať do nohy spoločne, je vyslovene blbosť," konštatoval Brocka.

Líder OĽaNO Igor Matovič si stojí za svojím starším návrhom, aby ďalší kandidát na post predsedu NKÚ vzišiel z výberového konania, ktoré by pripravili všetky opozičné subjekty spolu s odborníkmi. "Je to jediná cesta, keď Smer-SD bude musieť zahlasovať za nášho kandidáta," myslí si predseda obyčajných ľudí. Opozičné strany by sa podľa neho nemali v tejto veci správať štýlom "trucpodnik", keďže premiér potom nakoniec môže obsadiť stoličku vlastným človekom. "Slovensko si viac nezaslúži, aby bolo ničené straníckymi nomináciami," poznamenal Matovič.

Podpredseda poslaneckého klubu liberálov Poliačik v zásade nemá problém s transparentným výberom opozičného kandidáta. "Len sa pýtam, prečo sme tak nerobili skôr a pri iných postoch, prečo je to tak až teraz, keď ide o SaS," dodal Poliačik. Aj predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov Matovičovi vo štvrtok v rozprave pre voľbou predsedu NKÚ pripomenul, že hoci Matovič odmieta stranícke nominácie, vládnym splnomocnencom pre rómsku problematiku je straník, poslanec za OĽaNO Peter Pollák.

Parlament minulý štvrtok ani po štvrtýkrát nezvolil predsedu NKÚ. Premiér Robert Fico a ďalší poprední politici Smeru-SD oficiálne deklarujú, že post predsedu NKÚ patrí opozícii. V praxi vládni poslanci opakovane zablokovali zvolenie opozičného kandidáta, najprv v júli a v septembri minulého roku Kamila Krnáča a v decembri a vo štvrtok Vladimíra Klimeša.

Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr a aj teraz cez víkend navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu