Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS o Ficovi a návrhoch na šéfa NKÚ: Vydiera a berie nám naše práva

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico prišiel s absurdným nápadom, že sám nadiktuje opozícii, koho si vie predstaviť na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Strana SaS tak reaguje na dnešné vyhlásenia Fica, ktorý by si v kresle predsedu NKÚ vedel predstaviť napríklad bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha, bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka.

"Nielen, že ide o bohapusté vydieranie a o odopieranie práva opozičných strán slobodne si vybrať spoločného kandidáta, ale takýmto hrubým spôsobom premiér Robert Fico zasahuje do platných dohôd a snaží sa narušiť vzťahy v opozícii," konštatuje SaS v stanovisku, ktoré poskytlo tlačové oddelenie strany. Fico podľa liberálov uveril svojmu mesiášskemu komplexu a rozdelil opozíciu na štandardné politické strany a neštandardné. "Radi by sme Robertovi Ficovi pripomenuli, že SaS je parlamentnou stranou s mandátom od voličov a že SaS sa nevzdala práva vybrať kandidáta na predsedu NKÚ podľa dohody, ktorú mal premiér akceptovať," hovorí SaS.

Pre SDKÚ-DS je témou číslo jedna rastúca nezamestnanosť a zlá sociálno - ekonomická situácia na Slovensku. "V prípade avizovaného rokovania si rovnako ako v ostatných prípadoch počkáme na oficiálnu pozvánku a potom budeme reagovať," povedal šéf strany Pavol Frešo v súvislosti s tým, že premiér dnes oznámil, že chce zorganizovať stretnutie s predstaviteľmi parlamentných opozičných strán a chce s nimi diskutovať, ako sa posunúť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora a predsedu NKÚ. Okrúhly stôl by sa podľa Fica mohol konať počas budúceho týždňa.

Premiér zopakoval, že pozícia predsedu NKÚ patrí opozícii. Opozičným stranám preto navrhne, aby predložili vlastného kandidáta, ktorý má podporu podstatnej časti opozičných zákonodarcov. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul Macha blízkeho KDH, Angyala blízkeho Mostu-Híd a Mitríka blízkeho SDKÚ-DS. SaS podľa premiéra svojho kandidáta nikdy nepresadí. „Mal by to byť kandidát, ktorý by mal byť zo štandardnej politickej strany, SDKÚ-DS, KDH alebo Mosta-Híd," poznamenal premiér. Ak by strany s navrhnutými nominantmi súhlasili, Smer-SD by ich podporil v tajných voľbách v parlamente. Ak ani tento model nevyjde, Fico ako tretiu možnosť ponúka výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa ÚVO. „Môžem potvrdiť, že Smer-SD a vláda majú záujem, aby Generálna prokuratúra a Najvyšší kontrolný úrad boli v primeranom čase obsadené a aby fungovali,“ uviedol predseda vlády. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu