Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS si zvolila predsedu: Sulík potvrdil svoju pozíciu, Kollár sa odísť nechystá

Richard Sulík Zobraziť galériu (7)
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Predsedom SaS zostáva Richard Sulík. Podľa informácií svojho protikandidáta Jozefa Kollára porazil trinástimi hlasmi. Za Sulíka dnes na kongrese v Prešove hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov.

Sulík: Zvládli sme to so cťou

Priebeh volieb predsedu SaS dnes odobroval notár. Ten osvedčil, že všetko prebehlo v súlade s volebným poriadkom liberálov. Predsedom sa stal po tajnom hlasovaní Richard Sulík, ktorý Jozefa Kollára porazil o trinásť hlasov. Ako povedal dnes na tlačovej besede staronový predseda SaS Richard Sulík, SaS zažila skutočnú otvorenú kampaň. „Zvládli sme ju so cťou,“ povedal Sulík, ktorý dnes na kongrese dostal mandát viesť stranu ďalšie štyri roky.

Sulík sa chce s Kollárom dohodnúť na tom, aké zmeny urobiť, ktoré on navrhoval urobiť. Podľa neho SaS napriek otvorenému boju o post predsedu je jednotnou stranou. „Vzťahy sú veľmi dobré,“ povedal s tým, že na kongres prišlo 257 členov z 280. „Voľby neboli spochybnené protikandidátom, ani notárom,“ dodal.

Kollár o odchode zo strany: Nikdy nehovor nikdy

Porazený kandidát na post predsedu SaS Jozef Kollár zatiaľ zo strany odísť nechce. „Nikdy nehovor nikdy. Na teraz nevidím dôvod na prudké pohyby,“ povedal dnes na tlačovej besede po tom, čo získal o trinásť hlasov menej ako Richard Sulík. Kollár chce ďalej spolupracovať so Sulíkom. Má však dve podmienky. „Záleží ako sa v najbližšom období zachová víťaz. Podmienky som mal dve na spoluprácu. Prvá je mäkká, že z môjho volebného desatora, si Sulík niektoré body osvojí. Druhá podmienka je tvrdá, že nebude krágľovať ľudí, ktorí verejne deklarovali podporu mojej kandidatúre. Pri splnení týchto podmienok som pripravený spolupracovať,“ vyhlásil Kollár s tým, že je jeden zo zakladajúcich členov SaS. Sulík sľúbil, že krágľovať nebude. Chce spraviť hrubú čiaru a ísť ďalej.

Podľa Kollára je slušné akceptovať staronového predsedu. Pripustil, že na niektoré veci majú so Sulíkom rozdielne názory. „Kampaň bola korektná a slušná. Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, ktorú časť z nej ochutnáš. Dnes išla karta Richardovi,“ dodal Kollár. 

Sulík, hľadal nepriateľov, Kollár nechcel byť viac v kúte

SaS údajne podľa predsedu strany Richarda Sulíka dlho trvalo, kým zistila, že ich súper je Robert Fico, ale ich nepriatelia sedia na koaličnej rade. Sulík to podľa delegátov kongresu povedal vo svojom prejave na kongrese. Sulík podľa nich za problém označil, že ako predseda strany si dlho nechal skákať po hlave. Sulík údajne v prejave povedal aj to, že koaliční partneri chceli SaS zlikvidovať. „Teraz povedať, že sme mali viac vyjednávať, môže len oportunista,“ povedal Sulík. Ten vraj chápe, že opoziční partneri SaS by chceli na čele SaS niekoho submisívnejšieho.

Jozef Kollár v prejave povedal, že SaS je inou stranou, ako do ktorej vstupoval v rok 2009. „Sme tlačení do kúta a izolovaní,“ zdôraznil.

Reakcie na znovuzvolenie Richarda Sulíka:

Pavol Abrhan, KDH:

Podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan verí, že novozvolený šéf liberálov Richard Sulík sa poučil z minulosti. "Blahoželám pánovi Sulíkovi k opätovnému zvoleniu. Tak ako pred kongresom SaS, tak ani teraz nebudem zaujímať stanovisko. Verím, že z toho minulého obdobia sa pán Sulík poučil a zohľadní v budúcnosti aj chyby, ktorých sa dopustil," uviedol.

 

Béla Bugár, Most-Híd:

"Aby sa lepšie spolupracovalo, musí sa aj pán Sulík naučiť robiť väčšie kompromisy," skonštatoval s tým, že má na mysli napríklad situáciu ohľadne schvaľovania eurovalu, ktorá znamenala pád vlády Ivety Radičovej. Kompromisy sú podľa jeho slov potrebné na obidvoch stranách.

 

Ivan Štefanec, SDKÚ:

"Rešpektujem vôľu členov SaS a býva dobrým zvykom nezasahovať medzi politickými stranami do vnútrostraníckych vecí, čiže túto zásadu sme držali a nekomentovali proces v priebehu voľby. V tejto chvíli môžem len zablahoželať pánovi Sulíkovi k znovuzvoleniu."
      Skonštatoval, že SDKÚ-DS sa bude vždy usilovať o spoluprácu, ktorá bude na pragmatických základoch a v prospech občanov. "V ekonomických otázkach sme nikdy nemali ďaleko, záleží skôr od pohľadu nového vedenia SaS, ako sa bude pozerať na európsku perspektívu Slovenska, ktorá nás rozdeľovala," uzavrel s tým, že SDKÚ-DS je pripravená na spoluprácu so všetkými stredopravými stranami bez ohľadu na to, kto je ich predseda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu