Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Matovič odmieta stranícke nominácie, Miškov sa ho pýta, čo je teda Pollák

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa viac nebudú zúčastňovať na straníckych hrách, ktorých výsledkom sú stranícke nominácie. Tie sú totiž podľa lídra hnutia Igora Matoviča rakovinou, na ktorú Slovensko zomiera. "Vytvárajú priestor pre korupciu a klientelizmus," uviedol v pléne líder OĽaNO.

Šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov Matovičovi v tejto súvislosti pripomenul nomináciu na poste rómskeho splnomocnenca vlády. Funkciu zastáva poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Peter Pollák. Miškov sa Matoviča pýta, či toto nie je stranícka nominácia. "Peter Pollák bol vyžiadaný stranou Smer," reagoval Matovič. Plénum sa tomu začalo smiať, Matovič sa na snemovňu oboril slovami nech sa len smejú.

Matovič vo svojom prejave kritizoval opozíciu aj Jána Jasovského, ktorému už síce skončilo funkčné obdobie, naďalej však stojí na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), keďže parlament jeho nástupcu ešte nezvolil. Matovičovi sa nepáči, že Jasovský mal nazvať istého občana úchylom. Líder OĽaNO zároveň priznal, že nemá overené, či sa tak naozaj stalo. Vychádzal z emailu, ktorý zverejnil.

"Pán poslanec, neprekvapili ste ma svojím vystúpením, pretože vy rád zveličujete. Ale prekvapuje ma, že sa postavíte pred poslancov Národnej rady a obviníte človeka z toho, čo vôbec nemusí byť pravda, a pritom sám priznáte, že neviete, či je to pravda, alebo nie," reagovala podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD).

Matovič zároveň kritizoval opozíciu, ktorá už niekoľkokrát neúspešne navrhla do voľby šéfa NKÚ svojich kandidátov. Odmieta ich snahu obsadiť post straníckym nominantom. Opozícia mu útok vrátila. "Vaším postojom celého klubu len napomáhate Smeru, ktorý nechce dodržať svoje slovo, že podporí opozičného kandidáta. To je výsledok tejto tvojej aktivity," uviedol Daniel Krajcer zo SaS. Zároveň upozornil Matoviča, že síce kritizuje Jasovského, ale svojím postojom ho naďalej udržiava vo funkcii.

Miškov doplnil, že Jasovský Smeru-SD v čele NKÚ vyhovuje a Matovič sociálnym demokratom takto pomáha. Pripomenul mu zároveň, že mal možnosť ísť príkladom v boji s korupciou, ale nevypovedal o tom, kto mu ponúkal úplatok za pád vlády. "Preto mi tvoje slová znejú falošne," povedal. Alojz Přidal z KDH sa Matoviča opätovne spýtal, kto mu ponúkal spomínaný úplatok. Matovič ho označil za opozičnú krysu. Gábor Gál z Mosta-Híd sa ohradil voči používaniu takýchto výrazov v pléne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu