Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič bol dnes v parlamente v tričku proti potratom

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič strávil dnešný deň v pléne Národnej rady SR oblečený v tričku s nápisom „Potrat nie je riešenie, donosiť dieťa a dať ho na adopciu riešením je.“

Ako povedal, aj takto chcel upozorniť na pokrytectvo, ktoré na Slovensku vládne, keď ženu, ktorá sa rozhodne donosiť dieťa a dať ho na adopciu, odsúdi „celá dedina či celá ulica“ a považuje ju za „krkavčiu mater“. „Na jednej strane máme desaťtisíc interrupcií ročne a na druhej tisícky neplodných párov, ktoré deti mať nemôžu, hoci by veľmi chceli,“ povedal Matovič. „My miesto toho, aby sme tieto dve skupiny ľudí spojili a pokúsili sa zachrániť maximum detí, naďalej tolerujeme pokrytectvo,“ dodal.

Matovič tvrdí, že Slovensko viac nemôže aj z demografických dôvodov považovať za matky len ženy, ktoré svoje deti donosia, porodia a vychovajú, ale musí uznať za matky aj ženy, ktoré si poslednú úlohu matky z akýchkoľvek dôvodov netrúfajú zvládnuť.

"Obávam sa času, keď budeme s otvoreným náručím behať po svete s tým, aby sme len našli niekoho, kto príde na Slovensko robiť na naše dôchodky. Skúsme preto podporiť akýmkoľvek spôsobom matky, aby svoje dieťa donosili, aj keď si ho netrúfajú vychovávať a dali ho radšej na adopciu iným párom,“ uzavrel Matovič.

Obdobným spôsobom túto tému Matovič otvoril aj v minulom volebnom období, keď ho prekvapivo podporili aj viacerí liberálni poslanci. Dnes sľúbil, že v najbližšom čase predloží novelu zákona, ktorý by mal pomôcť matkám počas tehotenstva. Zároveň vyzval všetkých poslancov, aby „odhodili stranícke tričká“ a spoločne sa snažili búrať predsudky o adopciách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu