Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Matovič: Prezident opakovane a úmyselne klamal, no nechcem ho žalovať

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič opakovane a úmyselne klamal, keď tvrdil, že Jozef Čentéš vypočúval poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) vo veci voľby generálneho prokurátora.

Klamal aj o dátume, keď sa výpoveď konala a klamal tvrdením, že opakovaná výpoveď Matoviča po skartácii prvej výpovede bola zásadne zmenená. V pléne NR SR to počas rozpravy k návrhu na obžalobu hlavy štátu vyhlásil Matovič.

"Prezident ako kľúčový argument uvádza osobné zlyhanie Jozefa Čentéša tým, že skartoval moju výpoveď. On opakovane a úmyselne klame, že ma Čentéš vypočúval vo veci voľby generálneho prokurátora. Úmyselne vzbudzuje dojem, že Čentéš ma vypočúval vo veci jeho samého. Píše to v oficiálnom dokumente adresovanom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD)," upozornil Matovič. Líder OĽaNO tvrdí, že nie je možné, aby si prezident nebol vedomý, čo píše. "Podľa mňa to bol úmysel s očakávaním, že hlúpy Matovič sa neozve," povedal.

Napriek tomu Matovič návrh na obžalobu Gašparoviča nepodpísal a ani za ňu nezahlasuje. "Navrhovateľov neodsudzujem, ale nedokážem sa s tým stotožniť. Príde mi, že to bola trošku povinná jazda opozície," myslí si. Podľa jeho slov pokrivkáva argument, že Gašparovič nezabezpečil nevymenovaním Čentéša riadny chod ústavných orgánov tak, ako mu to prikazuje ústava. "Generálneho prokurátora zastupuje v plnej miere prvý námestník," argumentoval Matovič.

Upozornil tiež, že na schválenie obžaloby je potrebných minimálne 90 hlasov, ktoré opozícia nemá. "Príde mi to ako politikárčenie v čase, kedy by sme mali riešiť závažnejšie veci. Uznávam ale, že opozícia na to má právo," dodal.

Stručný príspevok k téme mal aj líder SaS Richard Sulík. "Mal som pripravený prejav, v ktorom som chcel odôvodniť, prečo je tento návrh na obžalobu oprávnený. Chcel som vysvetliť najmä pánovi prezidentovi, ktorý tu bohužiaľ chýba, prečo sme sa k tomuto kroku rozhodli a chcel som si vypočuť dôvody, prečo takto konal. Bohužiaľ, je to obyčajný zbabelec a je hanbou tejto krajiny. Tento prezident mi nestojí za to, aby som s ním strácal čas," uzavrel Sulík na rokovaní, na ktorom sa zúčastňujú len opoziční poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu