Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaplovič: Niektoré národnostne zmiešané obce nechcú otvárať slovenské triedy

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Niektoré obce na národnostne zmiešanom území nechcú na žiadosť rodičov otvoriť slovenské triedy, povedal to dnes na zasadnutí parlamentného školského výboru minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Preto sa ministerstvo obrátilo na Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s listom, v ktorom ho žiada o pomoc pri riešení tohto problému. Ministerstvo sa pre postup niektorých obcí, na ktorý sa sťažovali rodičia, obrátilo aj na Generálnu prokuratúru SR.

"Sú obce najmä v okolí Bratislavy, do ktorých sa nasťahovalo veľa slovenských rodín a v maďarskej dedine nechce starosta otvoriť jednu triedu v slovenskom jazyku," povedal dnes na zasadnutí školského výboru minister, ktorého sa na problém pýtal opozičný poslanec Arpád Érsék (Most-Híd). "Žijeme tu ako občania na jednom území, prečo nemôžeme priestory, ktoré sú často poloprázdne, využívať tak, aby slúžili slovenským aj maďarským deťom," dodal Čaplovič.

Podľa ministerstva problém vznikol nedávno v obci Vrakúň. Na obecný úrad tam občania predložili petíciu za otvorenie slovenskej triedy v miestnej materskej škole. "Obecné zastupiteľstvo bez uvedenia dôvodu neschválilo otvorenie triedy s vyučovacím jazykom slovenským," píše ministerstvo v liste ZMOSu. Samosprávne orgány tak podľa ministerstva nepriamo nútia rodičov, aby sa ich deti učili v inom, ako v ich materinskom jazyku. Érsék hovorí, že s obcou Vrakúň sa v blízkom čase skontaktuje. "V niektorých obciach je veľmi málo priestorov, asi preto ju neotvorili. Myslím, že na toto sa musia nájsť financie, lebo každý má právo učiť sa vo svojom jazyku," povedal poslanec.

Ministerstvo školstva podľa listu chystá takú legislatívnu úpravu, aby v prípade, keď rodičia najmenej desiatich detí požiadajú o ich vyučovanie v inom jazyku, ako je vyučovací jazyk v škole, obec musela triedu otvoriť. "Uvažujeme aj o takej úprave, aby mohol zriadiť materskú školu alebo ďalšie triedy aj štát a vyhovieť tak požiadavkám rodičov na vzdelávanie ich detí v štátnom jazyku a v materinskom jazyku," uvádza sa v liste. Čaplovič dnes na zasadnutí výboru povedal, že legislatívna zmena môže prísť až po diskusii s komisiou, v ktorej má zastúpenie maďarská menšina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu